Патријарх Кирил: Ирационална мржња према православном народу

Танјуг
Foto: Собеседник.цом

МОСКВА - Патријарх московски и цијеле Русије Кирил изјавио је да је сукоб у Украјини последица дуготрајног цивилизацијског сукоба и да се може уочити ирационална мржња према народима који исповједају православље.

"Осврћући се на околности из којих је овај сукоб кренуо, можемо, између осталог, у њима уочити неоспорну вјерску димензију: ирационалну мржњу према народима који исповједају православље", рекао је патријарх.
    
Уколико се погледа у прошлост, каже он, мора се поставити питање да ли је та мржња и била разлог да се цјелокупна моћ западне војне машинерије обруши на Југославију 1999. године.
    
"Није ли то разлог што се економским и политичким уцјенама, уз помоћ такозваних обојених револуција, досљедно забија клин између земаља чији су народи носиоци православља", упитао је патријарх Кирил, преноси Спутњик.
    
Према његовим ријечима, манифестација ове мржње се види у прогону Украјинске православне цркве, подстицању раскола од државних органа Украјине, а касније и подржавање свега тога од појединих поглавара помјесних цркава, који спроводе вољу међународних покровитеља.
    
Оцијенио је да је постало очигледно да су они који су распламсали ватру грађанског сукоба у Украјини жељели, а желе и данас, да је прошире на све земље руског свијета - на Русију, Белорусију, балтичке земље, Молдавију, земље Кавказа и Средње Азије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана