Патријарх Кирил честитао дан крштења Русије и имендан предсједнику

Срна
Патријарх Кирил честитао дан крштења Русије и имендан предсједнику

МОСКВА - Патријарх московски и цијеле Русије Кирил честитао је данас руском предсједнику Владимиру Путину Дан покрштавања Русије и његов имендан, истичући да држава и црква раде заједно на јачању традиционалних вриједности у животу руског друштва и служењу патриотском образовању омладине.

-Са задовољством се може свједочити да заједничком одговорношћу за добробит нашег народа и отаџбине Влада и црква сада јачају традиционалне духовне и моралне вриједности у животу руског друштва и служе патриотском образовању млађе генерације -, наводи се у честитки објављеној на интернет страници Московске патријаршије.

У својој честитки руски патријарх указује и на Путинов лични допринос развоју те врсте и плодоносном дијалогу, преноси руска новинска агенција Тасс.

Патријарх Кирил је нагласио да је избор принца Владимира да узме православну вјеру поставио чврст основ руске државности и утврдио је вјековне основе вриједности и вектор развоја цивилизације Источних Словена.

Он је такође пожелио Путину добро здравље и успјех у обављању дужности лидера Русије.

Поглавар Руске православне цркве честитао је празник и предсједнику Бјелорусије Александру Лукашенку, истичући да је прихватање хришћанства одредило судбину словенских држава и да је постављен чврст основ православне вјере, те да је формирана богата култура братских народа Руске Федерације и Бјелорусије.

Према православном календару, 28. јул се обиљежава као Дан сјећања на Светог равноапостолног кнеза Владимира, крститеља Русије.

Његова одлука да прими православну вјеру 988. године означила је почетак уједињења руских кнежевина и одредила цивилизацијски избор Русије.

Датум је први пут обељижен 1888. године свечаним службама, литијама, сабрањима и народним весељима.

Године 1987. Генерална скупштина УНЕСКО предлаже да се 1000. годишњица од увођења хришћанства у Русији обиљежи као највећи догађај у европској и свјетској историји и култури. На списак најзначајнијих датума у Русији уврштен је 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана