Хамасови званичници: Надамо се трајном рату, не желимо да управљамо Газом

ГС
Foto: Taнјуг/AP

ТЕЛ АВИВ - Тридесет и трећи је дан сукоба израелске војске и Хамаса.

САД се противе дугорочној израелској окупацији Појаса Газе, рекао је данас портпарол Стејт департмента Ведант Пател.

Он додао да САД не подржавају никакво присилно пресељење Палестинаца изван Газе, пренијела је Анадолија.

Пател је тако прокоментарисао последње изјаве израелског премијера Бењамина Нетанијехуа, који је рекао да ће Израел ''у једном недефинисаном периоду'' имати одговорност над свеобухватном безбједношћу у Појасу Газе, пренио је Ројтерс.

Хамасови званичници: Надамо се трајном рату, не желимо да управљамо Газом

Високи званичници Хамаса су нападом на југ Израела 7. октобра имали за циљ да "промијене цjелокупну једначину" и врате пажњу на палестинско питање, а истовремено желе "трајан рат", рекао је Халил ал-Хаја, члан политбироа Хамаса у Катару.

"Оно што би промијенило једначину подразумијевало је велики акт, и без сумње, било је јасно да ће реакција на овај значајан чин бити велика. Морали смо да кажемо људима да палестинско питање неће нестати", рекао је Ал-Хаја за "Њујорк тајмс".

Ал-Хаја и остали чланови Хамаса одбацили су да желе да управљају Газом, а умјесто тога су изразили подршку за "бескрајним конфликтом".

"Надам се да ће ратно стање са Израелом постати трајно на свим границама и да ће арапски свијет стати уз нас", рекао је Хамасов медијски консултант Тахер ел-Нуну.

Ал-Хаја је додао да Хамасов циљ није да води Газу и да се "бави питањима воде, струје и слично".

"Ова борба није зато што смо жељели да дођемо до горива или радне снаге. Не тражимо ни побољшање ситуације у Гази. Ова ситуација је да се комплетно промијени ситуација", казао је Ал-Хаја.

ИДФ поново отвара коридор за пролаз цивила у Гази са севера на југ

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да поново отварају коридор који би цивилима у Гази омогућио безбиједан пролаз са сјевера енклаве на југ, где су борбе ограниченије.

"Сјеверно подручје Појаса Газе је жестока борбена зона и истиче вријеме за евакуацију одатле", рекао је портпарол ИДФ Авичај Адрае на платформи X (Твитер), позивајући становнике Газе да се "придруже стотинама хиљада" који су евакуисани преко коридора, пренио је "Тајмс оф Израел".

Пролаз ће бити отворен од 10.00 до 14.00 часова, казао је Адрае.

Проток људи који користе дневни коридор дуж улице Салах ал-Дин посљедњих дана се убрзао, према наводима УН, а само јуче се 15.000 људи преселило на југ.

Многи су се у почетку плашили да ће их Израел напасти док пролазе кроз коридор, наводи се у извјештајима, пренио је израелски портал.

Израелске одбрамбене снаге убиле шефа обавјештајне службе Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су убиле Мохсена Абу Зину, лидера Хамаса који је био шеф обавјештајне службе и одјељења за оружје и "један од лидера у производњи стратешке муниције и ракета".

Ујутарњем извјештају, ИДФ је саопштио да наставља да дјелује “дубоко у Појасу Газе, елиминишући терористе и усмјеравајући летјелице” да нападну Хамасову инфраструктуру, преноси Н1.

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је претходно да су њихове трупе “у срцу града Газе“.

Г7 планира да уведе санкције Хамасу

Група седам /Г7/ планира да уведе санкције Хамасу, како би спријечила могућност финансирања тог палестинског покрета, јавила је италијанска новинска агенција Анса, позивајући се на заједничку изјаву министара спољних послова Г7.

У изјави се наводи да Г7 осуђује напад извршен на израелску територију 7. октобра и подржава право Израела да се брани у складу са међународним правом.

Шефови дипломатија захтијевају безусловно ослобађање свих талаца.

Министри сматрају неприхватљивим и насиље усмјерено против Плаестинаца, јер подрива безбједност на Западној обали.

Представници земаља Г7 учествују у дводневном састанку који је почео јуче у Токију.

WАFА: Десетине погинулих и повријеђених у ноћашњим израелским нападима

Десетине Палестинаца је погинуло у ноћашњим израелским ваздушним и артиљеријским нападима на различита подручја Појаса Газе, преноси палестинска агенција WАFА.

Како се наводи, израелски војни авиони извели су серију напада на различите четврти града Газе, циљајући куће и зграде, а међу жртвама је највише дjеце, жена и стараца.

Палестинско Министарство здравља саопштило је да је број погинулих Палестинаца у Појасу Газе и на Западној обали повећан на 10.468, а да је више од 27.000 људи рањено.

Бајден затражио од Нетанјахуа привремену паузу у борбама

Амерички предсједник Џозеф Бајден затражио је од израелског премијера Бењамина Нетанјахуа привремену паузу у војним операцијама Израела у Појасу Газе, саопштила је Бијела кућа.

Портпарол Бијеле куће је изјавио да су амерички предсједник и израелски премијер током разговора у понедјељак разматрали "тактичке паузе" у израелској офанзиви на Газу из хуманитарних разлога и због могућег ослобађања талаца.

САД, заједно са многим другим западним силама, подржавају став Израела да би прекид ватре војно помогао палестинским милитантима Хамаса, наводи BBC.

Снажне експлозије одјекнуле Тел Авивом

Изнад Тел Авива синоћ су се чуле снажне експлозије, јавио је Би-Би-Си.

"Прву рунду су пратили облаци дима на небу, што значи да је покренут противваздушни  обрамбени систем Ирон Доме, али није било сирена'', јавио је дописник Би-Би-Сија.

Додао је да су се сирене огласиле с доласком друге рунде експлозија, као и да за сада нема извјештаја о жртвама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана