Пасечник: Руске јединице нанијеле тешке губитке украјинским снагама у Артјомовском правцу

ГС/Агенције
Foto: Оnline47.ru

МОСКВА/КИЈЕВ - У току је 506. дан руске специјалне војне операције у Украјини. Пентагон је потврдио да је већ предао касетну муницију Украјини.

Пасечник: Руске јединице нанијеле тешке губитке украјинским снагама у Артјомовском правцу

Руска војска спријечила покушаје офанзиве украјинских снага у сватовском и лиманском правцу. У доњецком правцу одбијено десет украјинских напада.

Вођа ЛНР Леонид Пасечник рекао је да су руске јединице нанијеле тешке губитке украјинским снагама у артјомовском правцу.

Како је написао на Телеграму, на том правцу ђелују припадници чеченске јединице "Ахмат". Они су заробили 13 екстремиста и пет јединица технике - два тенка, два аутомобила и оклопном возилу.

У Кијеву проглашена ваздушна опасност, као и на читавој територији Украјине.

Блинкен: Одбијање Москве да се прехрамбени споразум продужи представља пријетњу по земље у развоју

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да су Сједињене Државе заинтересоване за то да се прехрамбени споразум продужи и додао да одбијање Москве да то уради представља пријетњу по земље у развоју.

"Кључно је да проширимо и продужимо прехрамбени споразум. Русија поново пријети да ће споразум бити обустављен 18. јула. Ако Москва оствари своје пријетње земље у развоју мораће да плате цијену. То ће за посљедицу имати поскупљење хране и несташицу", рекао је Блинкен.

Борељ: Лавров наводно агресивно одреаговао на његов позив да Русија повуче снаге из Украјине

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да је руски министар спољних послова Сергеј Лавров наводно агресивно одреаговао на његов позив на састанку АСЕАН да Русија повуче снаге из Украјине, пренијела је агенција АФП.

"Лавров ми је одговорио веома агресивно и објаснио свој став, наводећи да је све то завјера Запада", рекао је Борељ новинарима на форуму АСЕАН.

Борељ је рекао да је Лаврову пренио и који су разлози за подршку ЕУ Украјини и позвао Русију да повуче снаге, назвавши то јединим начином дасе оконча сукоб.

Форум АСЕАН почео је јуче у Џакарти и траје и данас.

Руски министар допутовао је у Индонезију у сриједу а данас је турнеју наставио посјетом Тајланду.

Упозорење морнарима на опасност од мина у сјеверозападном дијелу Црног мора

Команда Црноморске флоте упозорила је морнаре на опасност од мина у сјеверозападном дијелу Црног мора, саопштило је руско Министарство обране.

Према наводима Министарства, пронађена је украјинска мина која је плутала без контроле од прошле године.

Како се додаје, због непрофесионалности и неодговорности украјинске војске Црним морем плута непозната количина мина.

Рогов: Украјинска диверзантска група у којој су били страни плаћеници уништена је у селу Работино

Украјинска диверзантска група у којој су били страни плаћеници уништена је у селу Работино у Запорошкој области на линији фронта, рекао је лидер покрета "Заједно за Русију" Владимир Рогов.

Шолц: Још ћу разговарати с Путином

Њемачки канцелар Олаф Шолц увјерен је да ће још разговарати с предсједником Русије Владимиром Путином.

„Природно, поново ћемо разговарати", рекао је Шолц на конференцији за новинаре.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је у јуну да нема никаквих конкретних приједлога за телефонски разговор Шолца с Путином и додао да је руски предсједник отворен за сваки дијалог.

У украјинском гранатирању Брјанске области Русије погинула жена

Украјинска војска гранатирала је село у Брјанској области у Русији. У нападу је погинула једна старија жена, док су три особе, међу којима је 16. годишње дијете, задобиле лакше повреде, саопштио је гувернер Александар Богомаз на Телеграму.

Услијед гранатирања избио је пожар у три куће. Оперативне службе су на лицу мјеста.

Медији: Украјински војници признају да трпе велике губитке на фронту

Украјински војници признају да током контраофанзиве Оружаних снага Украјине трпе тешке губитке, а да се њихова техника претворила у „покретне гробове", преноси портал „Страна.уа".

„Украјина званично не коментарише губитке, али у приватним разговорима украјински војници признају да су они велики", наводи портал.

Аутори текста преносе, позивајући се на изјаву украјинског официра, да се стратегија на бојном пољу може упоредити с борбама из прошлих вијекова: 

Украјинци су принуђени да нападају пјешадијом, уз тешке губитке, јер им савремено руско наоружање не дозвољава да изводе јурише уз помоћ технике.

„Сада су средства одбране поново постала јача од средстава за напад. Огроман број високопрецизног оружја, беспилотних летјелица, практично су оклопну технику претворили у покретне гробове. Њих откривају и уништавају с великих даљина", наводи украјински војник.

Шолц: Њемачка није изненађена одлуком САД о касетној муницији

Њемачка није изненађена одлуком САД да Украјини испоруче касетну муницију, јер ју је америчка страна о томе раније информисала, изјавио је њемачки канцелар Олаф Шолц.

Према његовим ријечима, САД су одлуку о испоруци касетне муниције донеле због недостатка других типова муниције.

Шолц је, међутим, рекао да Њемачка поштује своје обавезе као потписница Конвенције о касетној муницији, али да не коментарише суверене одлуке других земаља.

Кијев: Десет земаља подржало декларацију Г7 о подршци Украјини

Шеф канцеларије украјинског предсједника Андриј Ермак изјавио је да се десет земаља прикључило декларацији Г7 о подршци Украјини.

Према његовим ријечима, декларацију су подржале Данска, Шпанија, Холандија, Норвешка, Шведска, Чешка, Финска, Исланд, Белгија и Португалија.

Земље Г7 су на самиту НАТО-а у Виљнусу објавиле декларацију о подршци Украјини, али у њој нису наведени конкретни рокови за реализацију обавеза у сфери безбједности, као ни за претходна обећања у вези с чланством Украјине у НАТО-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана