Париз: Жесток сукоб демонстраната и полиције на протесту против пензионе реформе

Срна
Foto: Танјуг

ПАРИЗ - Демонстранти у различитим регионима Француске наставили су штрајкове против пензионе реформе након одлуке француске премијерке Елизабет Борн да се позове на члан 49.3 Устава чиме је закон усвојен без одобрења парламента, преносе француски медији.

Како јавља дописник Спутњика из Париза, демонстранти гађају полицију флашама и другим ђубретом, а они одговарају сузавцем и воденим топовима како би их растJерали.

Полиција је сузавцем растјерала скуп сакупљача смећа у париском предграђу Витри-сур-Сене, јавио је радио “Франсинфо”.

Поред тога, демонстранти су блокирали путеве у граду Рен на сјеверу земље да би ометали саобраћај.

Демонстранти су палили гуме и канте за отпатке и подигли ограде користећи контејнере за смеће, наводи радио и додаје да су се као посљедица штрајка саобраћајне гужве “протезале” на 40 километара.

 

Истовремено, у западном граду Бресту, лучки радници поставили су барикаду од контејнера и ограничили приступ комерцијалној луци.

У близини града Валенс демонстранти су блокирали жељезничку пругу, привремено обуставивши саобраћај возова, јавио је радио “Франс Блу”.

Борнова је раније данас рекла да је Влада усвојила закон о повећању старосне границе за одлазак у пензију у земљи након што се позвала на члан 49.3 Устава.

Она је у јануару представила нацрт контроверзне пензионе реформе која укључује постепено подизање старосне границу за пензионисање у земљи за три мјесеца годишње почев од 1. септембра 2023.

До 2030. године старосна граница за одлазак у пензију достиже 64 године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана