Париз затрпан смећем због штрајка сакупљача отпада

СРНА
Париз затрпан смећем због штрајка сакупљача отпада

ПАРИЗ - Хиљаде тона смећа нагомилало се на улицама Париза након седам дана штрајка сакупљача отпада, који се противе Владиној пензионој реформи, саопштила је данас градска скупштина.

Три спалионице изван главног града Француске погођене су прекидима у раду због којих су тротоари прекривени црним врећама и препуним кантама.

Париска агенција за кућни отпад "Сиктом" саопштила је да је преусмјерила камионе за смеће на друга мјеста за складиштење и прераду у региону и да још није неопходно да позове у помоћ полицију.

Надлежна градска служба је у посљедњих седам дана сакупљала смеће само у половини париских округа. Штрајк је погодио неке од најексклузивнијих области, укључујући пети, шести и шеснаести арондисман.

Остале округе опслужују приватне фирме које нису штрајковале.

Према синдикату ЦГТ, сакупљачи отпада и возачи тренутно могу да се пензионишу са 57 година живота, али ће се суочити са још двије године рада у складу са планираном реформом, која и даље дозвољава пријевремено пензионисање онима који су били суочени са тешким условима рада.

Очекивани животни вијек радника слжбе за сакупљање смећа је 12 до 17 година испод просјека за земљу у цјелини, кажу у ЦГТ-у

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана