Директор ИАЕА наредне седмице у Украјини

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

Рат у Украјини ушао је у 324. дан. Жестоке борбе воде се у Соледару и око Бахмута. Кијев понавља да украјинска војска одолијева и држи своје положаје. Москва каже да контролише већи дио Соледара. Начелник Доњецкa каже да је стотине цивила заробљено у граду. Француска шаље Украјини тенкове. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да ће свака пошиљка из Француске која садржи оружје представљати легитимну мету за руске снаге. Кијев запленио имовину Русије и Белорусије у вриједности од милијарду долара. Стални руски представник у УН Василиј Небензја Небензја поручио је да прави узроци кризе у Украјини леже у охолости Запада.

Гроси наредне седмице у Украјини

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси отпутоваће наредне седмице у Украјину, гдје ће обићи нуклеарна постројења ради распоређивања стручњака, саопштено је данас из ИАЕА.

-Директор Гроси посјетиће Украјину наредне седмице како би установио стално присуство стручњака за нуклеарну безбједност и сигурност у сва постројења у тој земљи како би појачали напоре ИАЕА да помогне у спречавање нуклеарног инцидента током војног сукоба - наводи се у саопштењу из ИАЕА.

У саопштењу се истиче да су три стручњака из ИАЕА ове седмице стигла у постројење Запорожје како би замијенили колеге које су у централи протеклих неколико седмица.

У саопштењу се напомиње да је ово пети тим у Запорожју од 1. септембра када је формирана мисија за подршку и помоћ постројењу.

Гроси ће се током боравка у Украјини састати са разним званичницима.

Салдо: Украјински војници постају свјесни да су намјерно постављени против Русије

Вршилац дужности гувернера Херсонске области Владимир Салдо рекао је да украјински војници, који су осам година били обучавани за обрачун са Русијом, сада постају свјесни да су намјерно увучени у рат.

Салдо је оцијенио, да се украјински војници разликују од плаћеника, многи од њих себе и даље сматрају Русима и почињу да схватају да су “намјерно увучени у овај масакр”, преноси ТАСС.

-Осам година су обучавани, индоктринирани и испирани мозгови - рекао је Салдо, у интервјуу за ТВ канал Крим24.

Салдо је рекао о да су “страни плаћеници стално присутни у близини Херсона”.

У неколико претходних изјава, Салдо је рекао да је Кијев активно користио плаћенике током контраофанзиве у области Херсона.

Фон дер Лајен: Наставити повећавање притиска на Москву

ЕУ мора да настави да повећава притисак на Русију и да подржава Украјину, изјавила је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

-Морамо да наставимо са повећавањем притиска на Русију и, наравно, наставићемо нашу непоколебљиву подршку Украјини - рекла је она на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Шведске Улфом Кристерсоном у шведском граду Кируна.

Ројтерс подсјећа да је Фон дер Лајенова на почетку шведског шестомјесечног предсједавања ЕУ напоменула да је Русија у осам мјесеци након почетка специјалне војне операције у Украјини смањила испоруке гаса у ЕУ за 80 одсто, али да је Унија то надокнадила диверзификовањем.

Она је данас нагласила да се “тежак рад се исплатио” и да су цијене гаса ниже него прије почетка руске специјалне војне операције.

 

Шолц: Њемачка ће пажљиво одмjерити сваки корак у вези са слањем оружја Украјини

 

Немачка ће наставити да пажљиво одмјерава сваки корак и консултује се са својим савезницима о даљим испорукама оружја Украјини, рекао је данас канцелар Олаф Шолц.

Он је то изјавио у моменту док се суочава са све већим притиском да одобри слање борбених тенкова њемачке производње за Кијев, пренио је АП.

Напомиње се да је Њемачка пружила Украјини значајну војну помоћ откако је ова земља почела рат с Русијом, укључујући хаубице, самоходне противваздушне топове “гепард” и први од четири ракетна система “земља-ваздух” ИРИС-Т.

Прошле недјеље Њемачка је најавила да ће послати 40 оклопних транспортера “мардер”, што је дошло упоредо са сличним потезима САД и Француске, као и батерију ракета противваздушне одбране “патриот”.

Међутим, поједини критичари унутар њемачке владајуће коалиције, дуго су се жалили на Шолцово уочено оклијевање да предузме сљедећи корак када је ријеч о испоруци оружја.

Шолц је био опрезан према таквим притисцима, инсистирајући да Њемачка неће ићи сама са таквим испорукама и указујући на потребу да се осигура да НАТО не постане страна у рату са Русијом.

Одлука о оклопним транспортерима “мардер” обрадовала је домаће заговорнике снабдијевања тежих борбених тенкова “леопард 2”, који су обећали да cће наставити да инсистирају на томе.

Министарство одбране Русије: Руске снаге заузеле Соледар

Руске снаге преузеле су контролу над Солдаром, саопштило је Министарство одбране Русије.

Како се наводи, Соледар је под контролом руске војске од синоћ.

- Увече 12. јануара завршено је ослобађање града Соледара, који је важан за наставак успјешних офанзивних операција на доњецком правцу - рекао је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков на брифингу у петак.

Министарство је навело да пуна контрола над Соледаром омогућава пресјецање путева снабдијевања Оружаних снага Украјине у Бахмуту и блокирање јединица украјинске војске које су у њему остале.

- Током операције преузимања контроле над Соледаром, извршен је тајни маневар са другог правца јединица Ваздушно-десантних снага Русије (ВДВ) - рекао је Конашенков.

Он је рекао да су борци Ваздушно-десантних снага "успјешно напали положаје Оружаних снага Украјине, заузимајући доминантне висове, и блокирали град са сјеверне и јужне стране".

- Побједа ће омогућити руским трупама да одсјеку украјинске снаге у оближњем већем граду Бахмуту - саопштило је министарство одбране.

Финска би могла да пошаље мањи број тенкова Украјини

Финска би могла да пошаље мањи број њемачких тенкова "Леопард 2" Украјини ако већи број европских земаља одлучи да учини то исто, изјавио је предсједник Финске Саули Нинисто.

"Финска не може да донира много тенкова зато што мора да заштити своју дугачку границу са Русијом", рекао је Нинисто у четвртак за финску агенцију СТТ.

Предсједник је додатно појаснио позицију Финске у данашњем саопштењу за Ројтерс, истакавши да ће у случају заједничке европске сарадње по питању тенкова "бити потребно да Финска да свој допринос".

Кијев тражи од земаља ЕУ тенкове треће генерације "Леопард 2", који важи за један од најбољих тенкова на свијету, али реакције европских савезника су за сада уздржане.

Њемачка је саопштила да нема у плану да Украјини пошаље "Леопард 2", док је Пољска рекла да би могла да пошаље ове тенкове ако се на томе договори шира коалиција земаља.

Министар одбране Украјине: Ми смо де факто члан НАТО-а

Украјински министар одбране Олексиј Резников изјавио је да је Украјина де факто чланица НАТО-а.

Резников је за Би-Би-Си рекао да је сигуран да ће Украјина добити нове испоруке оружја од западних земаља, укључујући тенкове и борбене авионе.

"Украјина као држава и оружане снаге Украјине постале су чланица НАТО-а. Де факто, а не де јуре (према закону). Зато што имамо оружје и знамо како да га користимо", истакао је Резников.

Он истиче да је то чињеница и сматра да та његова тврдња неће бити схваћена као контроверзна.

"Сигуран сам да ћемо у блиској будућности, де јуре, постати чланови НАТО-а", додао је Резников.

Говорећи о ситуацији у Соледару, за коју руске снаге тврде да га контролишу, Резников је рекао да је "веома тешка", али "под контролом".

Навео је да су припадници руског "Вагнера" нападали Соледар у таласима, што је довело до великог броја мртвих и оцијенио да је шеф "Вагнера" Јевгениј Пригожин заинтересован за економске користи од заузимања града, гдје се налазе највећи рудници соли у Европи.

Соледар се налази око 10 километара од Бахмута, стратешког града и транспортног чворишта преко којег се снабдијевају украјинске трупе у Донбасу.

Француска шаље Украјини тенкове

Француска настоји да испоручи Украјини лаке борбене тенкове АМX 10-РЦ у року од два мјесеца, изјавио је француски министар оружаних снага Себастијен Лекорну.

Раније је француски предсједник Емануел Макрон у разговору са украјинским колегом Володимиром Зеленским рекао да ће Француска испоручити или оклопна возила или тенкове АМX 10-РЦ, преноси агенција РИА.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да ће свака пошиљка из Француске која садржи оружје представљати легитимну мету за руске снаге.

Министарство спољних послова Русије саопштило је раније да се земље НАТО-а "играју рата" тиме што испоручују оружје Украјиним а портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси руско-украјинским преговорима и да ће имати негативан ефекат.

Кимаковски: Руске јединице опколиле Бахмут

Руске јединице су опколиле Бахмут, тврди Игор Кимаковски, савјетник вршиоца дужности шефа Доњецке Народне Републике, коју Русија сада сматра својом територијом.

Кимаковски је за Први канал рекао да је Бахмут у окружењу и да се са обје стране формирају ударне групе које опкољавају град, а да око Бахмута снажно дејствује артиљерија, преноси РИА Новости.

Бахмут је стратешки град и транспортно чвориште преко којег се снабдијевају украјиснке трупе у Донбасу.

Володин предлаже одузмање имовине Русима који су отишли и вријеђају Русију

Предсједник руске Државне думе Вјачеслав Володин предложио је да буде одузета имовина грађанима Русије који су отишли ​​у иностранство и давали увредљиве изјаве на рачун Русије и њене војске.

"Било би исправно да релевантни чланови Кривичног законика буду допуњени клаузулом о конфискацији имовине у Руској Федерацији, које они имају довољно да надокнаде нанету штету ...", написао је Володин на свом Телеграм каналу.

Он је додао да се то односи на грађане Русије који у посљедње вријеме "сматрају да могу да вређају Русију, њене грађане, војнике и официре...", преноси Интерфакс.

Володин сматра да се, према законодавству Руске Федерације, такве изјаве могу сматрати позивима на екстремизам, рехабилитацију нацизма или дискредитацију Оружаних снага.

Небензја: Прави узроци кризе у Украјини леже у охолости Запада

Стални руски представник у УН Василиј Небензја изјавио је синоћ на седници Савета безбједности на којој се расправљало о владавини права, да су главни узроци сукоба у Украјини жеља САД да играју улогу глобалног полицајца и чињеница да Запад не поштује интересе других земаља.

Небензја је указао да је међународно право прије почетка специјалне војне операције у Украјини било прекршено много пута и да га није прекршила Русија, већ да су то учиниле западне земље, пренио је Тас.

Руски дипломата је истакао да због тога нису тачне изјаве западних званичника да је урушавање међународног права почело од руске "специјалне војне операције у Украјини".

"Прави узроци украјинске кризе леже у охолости Запада и његовој апсолутној неспремности да узме у обзир интересе других, чак и када је безбједност једне земље у питању", напоменуо је Небензја.

Он је рекао да је други разлог за садашње стање у Украјини незаустављива жеља Вашингтона да игра улогу глобалног полицајца коју је, како је навео, сам себи додијелио.

Украјина заплијенила имовину Русије и Бјелорусије у вриједности милијарду долара

Украјина је прошле године заплијенила имовину Русије и Белорусије у вриједности од 41 милијарду гривни (1,12 милијарди долара), саопштио је Биро за економску безбједност Украјине.

Међу одузетом имовином су стамбене и пословне зграде, банковни рачуни, имовина, аутомобили, минерална ђубрива, апотеке, бензинске пумпе, вагони, робне марке, финансијске институције, фондови, землиште, минерали.

У марту 2022. године предсједник Украјине Владимир Зеленски потписао је закон "О главним принципима принудног одузимања објеката својине Русије и њених становника у Украјини".

Почетком августа 2022. године Зеленски је саопштио да је у Украјини заплијењена руска имовина укупне вриједности од око 765 милиона долара, те да се тај посао наставла.

Премијер Украјине Денис Шмигал тада је изјавио да је Влада предложила Зеленском да конфискује 903 објекта руске имовине. Како је саопштено, приход ће бити преусмјерен на одбрану и обнову земле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана