Паравојне снаге заузеле предсједничку палату у Судану, УН и ЕУ позвале на престанак сукоба

Срна
Foto: Принтскрин

КАРТУМ - Суданске паравојне Снаге за брзу подршку /РСФ/ саопштиле су да су током дана преузеле контролу над предсједничком палатом, резиденцијом начелника војске и међународним аеродромом у Картуму у очигледном покушају државног удара у тренутку када су избили сукоби са војском.

РСФ, који је оптужио војску да је прва напала, такође наводи да је заузео аеродроме у сјеверном граду Мерове и у Ел Обеиду, на западу земље.

Суданске ваздухопловне снаге изводе операције против РСФ, саопштила је војска. На снимцима је приказан војни авион на небу изнад Картума, али Ројтерс није могао да потврди аутентичност материјала из независних извора.

Пуцњава се могла чути у неколико дијелова Картума, а очевици извјештавају о пуцњави и у сусједним градовима.

Ројтерсов извјештач видио је топове и оклопна возила распоређене по улицама и чуо је ватру из тешког наоружања у близини штаба војске и РСФ-а.

Љекари су изјавили да је дошло до сукоба у стамбеним насељима и да има повријеђених цивила.

Војска је саопштила да је РСФ покушао да нападне трупе на неколико положаја, што је изазвало страх од избијања ширег сукоба у земљи.

Аналитичари процјењују да РСФ има 100.000 људи под оружјем. 

УН и ЕУ позвале на престанак сукоба у Судану
 Специјални изасланик УН у Судану Волкер Пертес изјавио је данас да оштро осуђује избијање борби у земљи и затражио хитан прекид сукоба.

Пертес се обратио објема странама "тражећи од њих хитан прекид борби да би се осигурала безбједност суданског народа и поштедјела земља од даљег насиља", наводи се у саопштењу изасланика УН.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ позвао је све укључене стране да одмах зауставе насиље у Судану и навео у твиту да је особље Уније у овој земљи безбједно и на броју.

Руски амбасадор у Судану Андреј Черновол саопштио је да се нада да ће сукобљене стране ускоро започети преговоре.

"У току су сукоби између Снага за брзу подршку и војске. Надамо се да ће сукобљене стране прећи са сукоба на преговоре у наредних неколико сати", рекао је Черновол, преноси ТАСС.

Амбасада Руске Федерације у Судану савјетовала је руске држављане да остану код куће и да се држе даље од прозора, додао је изасланик. Међу руским држављанима нема повријеђених. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана