Папа забринут због одлуке Кијева да забрани Украјинску православну цркву

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ВАТИКАН - Папа Фрања изразио је данас забринутост због одлуке Кијева да забрани Украјинску православну цркву (УПЦ) која је повезана са Московском патријаршијом.

“Не треба да буде директно или индиректно укинута ниједна хришћанска црква”, казао је папа тим поводом, преноси Ватикан њуз.

Он је додао да наставља да са болом прати борбе у Украјини и Руској Федерацији, а имајући у виду законе недавно усвојене у Украјини, осјећа забринутост за слободу оних који се моле, јер, како је казао, ко се заиста моли, то чини за све.

Према његовим ријечима, ко се моли не чини зло, као и да ако је неко учинио зло свом народу сносиће кривицу због тога, али није могао да нанесе зло тиме што се молио Богу.

“Зато, нека се дозволи ономе ко жели да се моли да то ради у цркви коју сматра својом. Молим вас да ниједна хришћанска цркве не буде укинута, директно или индиректно. Цркве се не дирају”, поручио је поглавар римокатоличке цркве.

Украјинска Врховна рада  усвојила је 20. августа закон којим се уводи забрана канонске УПЦ.

Закон је подржало 265 посланика, он ће ступити на снагу 30 дана након објављивања.

Свеукрајински савет цркава и вјерских организација подржао је 17. августа приједлог закона о забрани канонске УПЦ. Чланови Свеукрајинског савјета изразили су подршку курсу предсједника Украјине Володимира Зеленског "ка духовној независности, заштити уставног поретка, јавној безбједности, људским правима и основним слободама".

Прије тога, 16. августа, Комитет Врховне Раде за хуманитарну и информативну политику подржао је амандмане на нацрт закона о забрани УПЦ.

Украјинске власти забраниле дјеловање УПЦ у области Ровне, а слична одлука донијета је у Лавовској, Хмељничкој и Волинској области. Истовремено, присталице расколничке православне цркве Украјине (ПЦУ) заузимају цркве УПЦ у земљи.

Украјинске власти су 2022. године појачале своје акције против УПЦ. Они су вршили претресе епископа и свештеника, цркава и манастира, укључујући Кијевопечерску лавру, како би пронашли трагове "антиукрајинског дјеловања".

У децембру 2022, СБУ је отворила 50 кривичних предмета против свештеника УПЦ.

Сврха забране канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) је потпуно уништење православља у Украјини, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући закон који је усвојила украјинска Рада, а којим се уводи забрана канонске УПЦ у земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана