Папа: Свијет је гладан мира

Срна
Foto: Танјуг/АП

РИМ- Папа Фрања поручио је у божићној посланици да је свијет "гладан мира" и позвао на прекид рата у Украјини и других сукоба.

У традиционалном говору "Урби ет орби" на Божић, папа је позвао људе да погледају даље од "плитког празничног сјаја" и помогну бескућницима, имигрантима, избјеглицама и сиромашнима који траже удобност, топлину и храну.

"Да видимо лица све оне дјеце која свуда у свијету жуде за миром", рекао је папа обраћајући се вјерницима са централног балкона базилике Светог Петра у Ватикану.

Он је навео да "украјинска браћа и сестре Божић дочекују у мраку и хладноћи, далеко од својих домова због разарања изазваног десетомјесечним ратом".

"Нека нас Господ надахне да понудимо конкретне гестове солидарности да помогнемо свима који пате и нека просвијетли умове оних који имају моћ да утишају грмљавину оружја и да одмах прекину овај бесмислени рат", рекао је папа.

Он је истакао да сукоб у Украјини не би требало да умањи забринутост за људе чији су животи уништени другим сукобима или хуманитарним кризама, наводећи између осталог Сирију, Мјанмар, Иран, Хаити и афрички регион Сахел.

Папа је позвао и на наставак дијалога између Израелаца и Палестинаца у Светој земљи, мјесту Исусовог рођења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана