Папа прогласио Копте мученицима

Srna
Foto: Arhiva

РИМ- Папа Фрањо изјавио је данас да је мученицима прогласио 21 православног Копта, које је "Исламска држава" убила у Либији 2015. године одсијецањем главе.

Папа је ово рекао током састанка са папом Тавадросом Другим из Коптске православне цркве и рекао да то чини уз Тавадросов пристанак.

Дана 15. фебруара 2015. године 21 Копт, 20 Египћана и један држављанин Гане, постројени су у наранџастим комбинезонима на плажи у либијском граду Сирту, који је тада контролисала "Исламска држава".

Ова исламистичка група објавила је снимак убистава, на којем се види мушкарци у молитви пред сам крај.

Папа Фрањо је рекао Тавадросу да је упис мушкараца у оно што је познато као Римски мартирологиј, или календар светаца, "знак духовног заједништва које уједињује наше двије Цркве".

Очекује се да ће њихов `празник`, односно дан којим се обиљежава успомена на њих, бити 15. фебруар.

Тавадрос /70/ је у Ватикану на обиљежавању 50 година од првог сусрета римског и коптског папе, који се догодио између њихових претходника, Павла Шестог и Шенуде Трећег, 1973. године.

Копти чине око 10 одсто претежно муслиманског становништва Египта, а постоје мале коптске хришћанске заједнице широм Блиског истока и Африке. Они су већ дуго времена мета напада исламистичких милитаната који их виде као јеретике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана