Папа: Одбацити мигранте је тежак гријех, мора не требају бити гробља

Танјуг
Foto: Taнјуг

ВАТИКАН - Папа Фрања данас је изјавио да одбацивање миграната представља тежак гријех, као и да пустиње и мора која они покушавају да пређу на путу до сигурности не треба да постању њихова гробља.

Говорећи о неволјама на које мигранти наилазе на свом путу, док су суочени са опасним територијама, папа је казао да не помажу рестриктивни закони или милитаризација граница, већ стваранје „безбједних и регуларних начина” за долазак миграната, преноси Ватикан нјуз.

Он је додао да је потребно глобално управлјанје миграцијама засновано на правди, братству и солидарности.

Према папиним ријечима, море и пустиња су постали симбол опасности за мигранте, а често и смртоносне замке.

„Неке од тих рута познајемо више јер су често у фокусу јавности, али већину познајемо мало, али то не значи да су мање опасне“, указао је папа Фрања.

Како је рекао, Медитеран је мјесто које он добро познаје, а које је за мигранте постало гробље, иако је већина миграната који су ту страдали могла бити спасена.

„У ери сателита и дронова, постоје мушкарци, жене и дјеца мигранти које нико не сме да види, скривају их. Само их Бог види и чује њихов крик. То је окрутност наше цивилизације“, упозорио је поглавар римокатоличке цркве.

Према његовим ријечима, да би се избјегле трагедије миграната, морају се створити безбједни и регуларни путеви којима би се олакшало бјекство онима који настоје да умакну од ратова, насиља, прогона.

Папа је истовремено позвао и на заустављање криминалаца који тргују људима и шверцују мигранте, користећи њихов јад.

„Ујединимо наша срца и снаге како мора и пустиње више не би били гробља миграната, већ простор на којем Бог може отворити пут слободи и братству“, закључио је папа Фрања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана