Папа избацио из свештенства осрамоћеног бившег белгијског бискупа

Срна
Папа избацио из свештенства осрамоћеног бившег белгијског бискупа

БРИСЕЛ- Папа Фрањо је избацио из свештенства осрамоћеног бившег белгијског бискупа који је прије више од деценије признао да је сексуално злостављао два нећака, саопштила је данас белгијска Католичка црква.

Роџер Вангхелуве /87/ поднио је оставку на мјесто бискупа Брижа 2010. године након што је признао да је злостављао једног нећака 13 година.

Годину дана касније, признао је да је злостављао и другог нећака, али је рекао да себе не сматра педофилом.

Белгијско тужилаштво тада је саопштило да се злостављање догодило превише давно да би Вангхелуве могао бити оптужен. Министар правде позвао је Ватикан да му изрекне строгу казну.

Белгијска Католичка црква саопштила је да је папа уклонио Вангхелувеов свештенички статус. Премијер Александар де Кру изјавио је да је белгијска Влада позвала Ватикан да брзо реагује.

"Ово је исправна одлука. Долази касно, али је неопходан корак за жртве у њиховој потрази за правдом", саопштио је Де Кру на платформи "Икс".

Белгијска црква је саопштила да су њени бискупи у више наврата тражили да Вангхелуве буде протјеран и сматра да је "срамно" што је званично остао бискуп и свештеник, иако под строгим ограничењима.

Црква је додала да ће он остати у опатији у којој се тренутно налази и да ће живјети у изолацијиv.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана