Папа Фрањо: Смртна казна није рјешење за насиље

Танјуг
Папа Фрањо: Смртна казна није рјешење за насиље

РИМ - Смртна казна ни у ком случају није рјешење за насиље које може да погоди недужне људе, написао је поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо у предговору за књигу Дејла Речинеле коју ће ускоро објавити издавачка кућа Ватикана (ЛЕВ).

-Смртна казна ни издалека не доноси правду, она подстиче осјећај освете који постаје опасан отров за наше цивилно друштво - написао је папа у данас објављеном предговору за књигу “Хришћанин који чека смртну казну: Моја посвећеност осуђенима”, преноси агенција Анса.

Папа је додао да би државе требало да се фокусирају на то да затвореницима пруже шансу да истински промијене живот, а не да улажу новац и ресурсе у њихово погубљење.

Књига, за коју је папа Фрања написао предговор, дјело је Дејла Речинеле (72), некада успјешног адвоката на Волстриту, који говори о свом раду као свештеника лаика на Флориди, гдје је од 1998. године помагао осуђенима на смртну казну.

Папа је навео да је Дејла Речинелу упознао током једне аудијенције и преко његових чланака за лист Осерваторе Романо, као и сада кроз ову дубоко дирљиву књигу.

-Његов задатак је изузетно тежак и ризичан, јер додирује зло у свим димензијама: зло које је почињено према жртвама и не може се поправити, зло кроз које пролази осуђеник, као и зло које се подстиче у друштву кроз праксу смртне казне - написао је папа у предговору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана