Папа Фрањо: "Родна идеологија" је пријетња

Танјуг
Папа Фрањо: "Родна идеологија" је пријетња

Папа Фрања упозорио је данас на опасности такозване родне теорије, према којој је род сложенији и флуиднији од бинарних категорија мушкарца и жене и не зависи само од видљивих полних карактеристика и саопштио да је наручио студије о том питању.

Папа је осудио родну теорију као "ружну идеологију" која пријети човјечанству.

Обраћајући се учесницима дводневне конференције у Ватикану о еволуцији улоге мушкараца и жена према хришћанским учењима, папа Фрања је рекао да оно што је назвао "родном идеологијом" представља пријетњу јер покушава да избрише разлику између полова, пренио је Ројтерс.

"Тражио сам да се спроведу студије о овој ружној идеологији нашег времена, која поништава разлике и чини све истим", рекао је папа.

Он је истакао да поништавање разлика значи поништавање човјечанства.

Папа Фрања (87) је рекао да се још није опоравио од недавне прехладе и замолио је помоћника да прочита његов говор, али прво је желио лично да истакне своја осјећања према родној идеологији.

Он је рекао да се сјећа да је прочитао "пророчку" књигу под називом "Господар свијета", дистопијског романа који је 1907. објавио католички свештеник о свијету у коме религији није мјесто и у којој се упозорава на ризик од поништавања разлика међу људима.    

"Прочитајте ако имате времена, јер говори о овим данашњим проблемима", поручио је папа Фрања.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана