Папа Фрањо не намјерава да се повуче

Срна
Foto: Принтскрин

ВАТИКАН- Папа Фрањо не намјерава да поднесе оставку јер сматра да је његово здравље довољно добро, наводи се у књизи разговора са поглаваром Католичке цркве чије је одломке објавио италијански лист "Коријере дела сера".

"Ово је далека хипотеза, јер немам довољно озбиљне разлоге који би ме навели да размишљам о одустајању", рекао је папа Фрањо у књизи "Живот - моја прича у историји".

Књига је заснована на интервјуу са папом, а у Италији ће бити објављена 19. марта.

Папа Фрањо има 87 година и у посљедњих неколико година је све слабији. Он за кретање користи колица за лица са инвалидитетом или штап, а недавно је патио од онога што је описано као напад бронхитиса или прехлада, због чега је ограничио свој јавни говор.

"Хвала Господу, уживам у добром здрављу и, ако Бог да, има још много пројеката који требају да се реализују", рекао је папа и поновио да ће размислити о одустајању само у случају "озбиљне физичке сметње".

Фрањин претходник Бенедикт Шеснаести био је први папа који је поднио оставку послије око 600 година, наводећи као разлог старење. Он се повукао у фебруару 2013, када је имао 85 година, и наставио да живи још близу десет година. Умро је у 95. години. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана