Папа Фрањо канонизовао прву аргентинску светицу

Танјуг
Папа Фрањо канонизовао прву аргентинску светицу

ВАТИКАН - Поглавар Римокатоличке цркве Папа Фрања канонизовао је данас прву аргентинску светицу Маму Антулу у базилици Светог Петра у Ватикану у присуству аргентинског предсједника, либертаријанца Хавијера Милеја.

Миса којом је Мама Антула проглашена светицом означила је први сусрет између папе Аргентинца и Милеиа, који је Фрању током своје кампање назвао „имбецилом” због одбране социјалне правде, пише АП.

Милеи, који се на почетку церемоније прекрстио, сједио је са Фрањине десне стране са стране главног олтара.

Мама Антула, рођена у 18. вијеку као Марија Антонија де Паз и Фигероа, која је вољена међу Аргентинцима, служила је сиромашнима и помогла да се језуитска духовност одржи у Аргентини након што је тај вјерски ред, коме припада и папа, потиснут.

Садашњи надбискуп Буенос Ајреса, Хорхе Игнасио Гарсија Куерва, рекао је да би било погрешно мислити да је мама Антула проглашена светом тек сада зато што се папа Аргентинац и језуита налази на челу римокатоличке цркве.

Напоменуо је да је стварни процес започео 1905. године и да ју је папа Бенедикт XVI ставио на пут ка могућем светитељству када ју је прогласио часном 2010. године.

По доласку у Рим у петак из Израела, гдје је Милеи најавио измештање аргентинске амбасаде у Јерусалим, предсједник је посјетио Колосеум и цркву у којој се налази једна од најпознатијих Микеланђелових скулптура Мојсија.

Иако Милеј није Јеврејин, он је изразио интересовање за јудаизам и говорио је о потенцијалном преласку у ту вјеру.

Милеи ће сутра имати приватну аудијенцију код папе, а планирано је и да, потом, приватне разговоре обави и са италијанским премијером Ђорђом Мелони и Серђом Матарелом.

Током своје кампање, Милеи је описао поглавара Римокатоличке цркве као „имбецила” и „представника злоћудности на Земљи”. Међутим, касније, послије побједе Милеиа на изборима у децембру, папа Фрањо је првом човјеку Аргентине опростио те ријечи.

Папа Фрањо је рекао да размишља да посјети Аргентину касније ове године, што би било његово прво путовање кући откако је постао поглавар Римокатоличке цркве 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана