Папа Фрањо говорио о натприродним феноменима у Међугорју

Tанјуг
Foto: Taнјуг

ВАТИКАН – Ватикан је признао бројне позитивне плодове који се догађају у Међугорју, свјетски познатом ходочасничком мјесту у БиХ, али није дао свој став о натприродности која се везује за тврдње мјештана да им се тамо указује Госпа и шаље поруке.

Дикастериј за доктрину вјере, уз благослов папе Фрање, додијелио је Међугорју статус „Нулла Оста“ (Нихил Обстат) што значи да се допуштају и подстичу црквена ходочашћа и побожности у том светишту и признају „обилни духовни плодови везани за Међугорје“, преноси Ватикан њуз.  

„Стигао је тренутак да се закључи дуга и сложена историја око духовних феномена Међугорја. То је историја у којој су бискупи, теолози, комисије и аналитичари изразили низ различитих мишљења“, наводи се у документу који је одобрио папа и који је данас објавио Ватикан.  

Истиче се да се позитивни плодови огледају највише у подстицању „здраве праксе вјерског живота“ у складу с традицијом цркве.  

„Догодила су се 'бројна обраћења' људи који су открили или поновно открили вјеру, повратак исповијести и сакраменталној причести... Жупа Међугорје мјесто је клањања, молитве, семинара, духовних вјежби, окупљања младих. Појавила су се добротворна дјела, укључујући бригу о сирочади, зависницима и људима с инвалидитетом“, наводи се у документу и истиче да се негативни и опасни учинци овог феномена нису проширили.  

Напомиње се да вјерници нису дужни вјеровати у натприродни карактер Међугорја, већ да цијене „пасторалну вриједност светилишта и духовне поруке које носи“.  

„Дикастериј позива ходочаснике који посјећују Међугорје да не иду тамо ради сусрета с наводним 'пророцима', него ради сусрета с Маријом, Краљицом мира“, закључује се у документу који је потписао кардинал Виктор Мануел Фернандез.  

Како је навео Ројтерс, чини се да папина тврдња закључује деценије ватиканске истраге о наводним посјетама Госпе, које је први пут пријавило шесторо дјеце 1981. године.  

Босанско село постало је главно мјесто ходочашћа, које годишње привлачи стотине хиљада посјетилаца и даје многим људима, како кажу, обновљени осјећај духовности. Папа Фрањо је и раније изразио сумњу у наводни феномен.  

Позивајући се на поруке за које се каже да их је Дјевица Марија дала локалним мјештанима, он је рекао новинарима 2017. да не мисли да је Марија „директорка телеграфске канцеларије“.  

Ватикан је саопштио да католички вјерници „морају бити пажљиви и опрезни“ у тумачењу наводних порука Богородице, јер „неколико“ порука може бити „повезано са збуњујућим људским искуствима“, иако неке грешке можда нису „из лоше намјере, него због субјективног схватања феномена“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана