Папа Фрања позива на обавезујући глобални споразум о вjештачкој интелигенцији

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ВАТИКАН- Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања позвао је данас на правно обавезујући међународни уговор за регулисање вјештачке интелигенције.

Папа је, у поруци под називом "Вјештачка интелигенција и мир", а поводом Свјетског дана мира Римокатоличке цркве, који се обиљежава 1. јануара, навео да глобална размјера вјештачке интелигенције јасно показује да, поред одговорности суверених држава да интерно регулишу њену употребу, међународне организације могу да играју улогу у постизању мултилатералних споразума за координисање њене примене и сповођења.

"Позивам глобалну заједницу да ради заједно како би био усвојен међународни споразум који регулише развој и коришћење вјештачке интелигенције", рекао је поглавар римокатоличке цркве.

Папа, који често критикује индустрију наоружања, упозорио је на коришћење вјештачке интелигенције у производњи оружја и додао да истраживања нових технологија у области такозваног смртоносног аутономног система оружја доказују да постоји разлог за "велику забринутост".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана