Папа Фрања даће Чарлсу Трећем фрагменте Христовог крста за крунисање

Танјуг
Папа Фрања даће Чарлсу Трећем фрагменте Христовог крста за крунисање

ЛОНДОН - Папа Фрањо ће даровати британском краљу Чарлсу Трећем фрагменте Христовог крста за крунидбу, који ће се носити на челу поворке.

Ријеч је о два дрвена комадића, дужине пет и 10 милиметара, за које се тврди да су узети са крста на којем је Исус разапет, и преноси Тајмс. 

Како се наводи, Ватикан вјерује да су то аутентични дијелови "правог крста" који се користио приликом Исусовог распећа испред врата Јерусалима прије више од 2.000 година. 

Фрагменти тог крста су уграђени у новонаправљени сребрни крст назван "Крст Велса", који је направљен од рециклираних полуга из Краљевске ковнице, постављен на штап од дрвета. 

На крсту су исписане ријечи Светог Давида на велшком, преведене као: "Будите радосни. Задржите вјеру. Радите мале ствари". Англикански надбискуп Велса, Ендрју Џон, који ће данас благословити крст у Ландадну, рекао је да је одушевљен што ће се дијелови крста користити на церемонији крунидбе. 

Он је додао да је то симбол краљеве наклоности према Велсу и да је "изнимно значајан" папински дар показао да је краљ "наишао на наклоност Ватикана" и да ужива у "врло добрим односима" с папом Фрањом. "То је изнимно значајно. 

Изнимна је ствар што је краљ успио да придобије наклоност Ватикана и као резултат тог врло доброг односа, папа Фрањо је пристао да дарује ове мале дијелове светог крста", рекао је он. 

Како се наводи, дар долази скоро 500 година након што је папа Павао Трећи екскомуницирао енглеског краља Хенрика Осмог. 

Краљ Чарлс Трећи је папу Фрању први пут срео 2017. и поново 2019. године. 

О аутентичности реликвија са Исусовог крста расправљало се вијековима, тачније, не постоје библијски извјештаји о спашавању крста са брда на Голготи, али легенда каже да га је ископала Света Јелена, мајка римског цара Константина Првог, током ходочашћа у Свету земљу 326. године. 

Цркве широм хришћанског свијета убрзо су тврдиле да посједују фрагменте, који су постали жариште поштовања и ходочашћа. 

Након крунидбе крст ће бити  пронијет кроз англиканске и католичке цркве у Велсу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана