Папа: Црква мора да се подвргне прочишћењу и да саслуша жртве

Танјуг
Папа: Црква мора да се подвргне прочишћењу и да саслуша жртве

ЛИСАБОН - Папа Фрањо изјавио је да католичка црква мора да се подвргне ''скромном и сталном'' прочишћењу и да увек саслуша жртве, након извјештаја о сексуалном злостављању унутар католичке цркве у Португалији.

Папа је то изјавио на вечерњем богослужењу у манастиру у Лисабону, гдје је, како је наведено у извјештају комисије прије шест мјесеци, свештенство у посљедњих 70 година злостављало најмање 4.815 малољетника, преноси Ројтерс.

У обраћању бискупима, свештеницима и сестрама, папа Фрањо је говорио о данашњој ''све већој одвојености од практиковања вјере'' и истакао је да то наглашено ''широко распрострањеним разочарењем и гнијевом због глобалне кризе злостављања и других скандала''.

- Криза нас позива на понизно и стално прочишћење, почевши од мучног вапаја жртава, које се увијек морају прихватити и саслушати - рекао је папа.

Очекује се да ће се папа приватно састати са жртвама злостављања током гостовања у Лисабону, које се завршава у недјељу, а које је његово прво путовање  после операције абдомена у јуну, откада користи инвалидска колица и штап за ходање.

У Лисабону је у понедјељак отворен Свјетски дан младих, највећи фестивал католичке омладине, који је основан на иницијативу покојног папе Јована Павла Другог.

Фестивал траје скоро недјељу дана, а одржава се на сваке двије до три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана