Пао договор Бајдена и Макрона

GS
Foto: Bloomberg

Амерички предсједник Џозеф Бајден објавио је данас да је постигао споразум са француским предсједником Емануелом Макроном о коришћењу профита од замрзнутих руских средстава за помоћ Украјини.

Бајден је то изјавио током посјете гробљу америчких војника у мјесту Белоу у Француској, гдје је претходних дана био на обиљежавању 80. годишњице од савезничког искрцавања у Нормандији и државној посјети Макрону, преноси Ројтерс.

"Идеја да можемо да избјегнемо умијешаност у велике битке у Европи није реалистична. Зато су толико важна савезништва која имамо", рекао је Бајден новинарима, преноси Tanjug.

Он је подсјетио да су САД помогле заустављање Немачке у Другом свјетском рату и напоменуо да се "Америка појави када је потребна".

Бајден је у сриједу допутовао у Француску, а у четвртак је одржао говор поводом 80. годишњице Дана Д, односно искрцавања савезника у Нормандији 1944. године.

Из Бијеле куће је у уторак потврђено да ће Бајден учествовати на самиту Г7 у Италији од 13. до 15. јуна и да ће разговарати са лидерима држава Г7 о коришћењу руских средстава за помоћ Украјини.

Од почетка рата у Украјини, земље чланице Европске уније и Г7 замрзле су око половину руских девизних резерви, у износу од око 300 милијарди евра, при чему се око 200 милијарди налази у ЕУ, углавном на рачунима белгијске компаније која пружа финансијске услуге Еуроклир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана