Паника у НАТО савезу!

Танјуг
Паника у НАТО савезу!

ЊУЈОРК - Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да рат у Украјини показује колико блиско сарађују Русија, Кина, Сјеверна Кореја и Иран.

Он тврди и да Кина у великој мери помаже "руску агресију у Украјини".

''Сви они желе да НАТО, Сједињене Државе пропадну у Украјини, а ако Путин побиједи у Украјини, то не само да ће охрабрити предсједника Путина, већ би охрабрило и предсједника Сија. Као што је јапански премијер рекао: Оно што се данас дешава у Украјини може се догодити сутра у Азији'', поручио је он.

Истакао је да присуство Аустралије, Јапана, Новог Зеланда и Јужне Кореје на самиту НАТО-а у Вашингтону показује да свијет постаје сложенији, преноси Политико.

Алијанса тренутно броји 32 чланице, али је још увијек непознато када би Украјина могла да се прикључи савезу.

''Доносимо важне одлуке о појачавању наше подршке Украјини, а НАТО ће преузети пружање и координацију безбједносне помоћи Украјини“, рекао је Столтенберг.

Он је нагласио да га није узнемирила недавна посјета мађарског премијера Виктора Орбана Москви, гдје се састао са Путином у оквиру ''мировне мисије“.

''За мене је важно да су се сви савезници сложили да морамо учинити више за Украјину“, рекао је Столтенберг, напоменувши да Алијанса неће подржати мир који би омогућио наставак заузимања украјинске територије од стране руских снага.

Ово ће бити посљедњи такав самит под вођством Столтенберга, бившег норвешког премијера којег ће на јесен наслиједити бивши холандски премијер Марк Руте.

Столтенберг је одбио да одговара на питања водитеља емисије Роберта Косте о способности предсједника Џоа Бајдена за функцију или било чему другом у вези са америчким изборима 2024.

''Мислим да је важно да се НАТО клони такве врсте разговора о унутрашњим питањима. Они су, наравно, важни у САД, али НАТО не би требало да буде дио тога“, закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана