Палестински премијер: Данашња пресуда крај ере некажњивости Израела

Танјуг
Палестински премијер: Данашња пресуда крај ере некажњивости Израела

Палестински премијер Мохамед Штајех изјавио је данас је да пресуда Међународног суда правде (МСП) представља крај ере некажњивости Израела.

Он је навео да одлука суда обавезује земље које подржавају Израел да се уздрже од тога.

"То што је МСП одбио захтјев Израела да одбаци тужбу коју је против њега поднијела Јужна Африка је од изузетног значаја јер ставља Израел на оптуженичку клупу за ратне злочине, што је први пут да се тој земљи суди", рекао је премијер, преноси агенција WАФА.

Он је изразио захвалност Јужној Африци на доказним материјалима које је доставила суду и на  професионалним аргументима који оптужују Израел да је починио злочине против палестинског народа.

Такође је изразио наду да ће суд наставити са разматрањем до доношења коначне одлуке којом се Израел осуђује за геноцид и злочине етничког чишћења над палестинским народом, који су, како је навео, достигли ниво без преседана у свјетској историји.

Штајех је оптужио Израел за катастрофалну хуманитарну ситуацију у Појасу Газе и позвао међународну заједницу да изврши притисак на Тел Авив да заустави агресију и „хитно“ омогући допремање хуманитарне помоћи у Газу.

Међународни суд правде саопштио је данас да неће одбацити случај у коме је Јужна Африка оптужила Израел за геноцид над палестинским становништвом у Појасу Газе.

Судија МСП Џоан Донахју је, поред осталог, изјавила да Израел мора "одмах" да обезбиједи да његове снаге не почине било кака чин из конвенције о геноциду, преноси Гардијан.

Израел такође мора предузети хитне мјере за побољшање хуманитарне ситуације у Гази, одлучио је МСП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана