Хамас објавио снимак три заробљене Израелке

ГС/Агенције
Foto: Агенције

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА- Сукоб израелске војске и Хамаса траје 24 дана.Палестинци са сјевера Појаса Газе објавили су јутрос да је дошло до јаких ваздушних и артиљеријских удара израелских трупа, потпомогнутих тенковима и нападом са копна.

Још 75 камиона са хуманитарном помоћи стигло на прелаз Рафа ка Гази

Више десетина камиона са хуманитарном помоћи за Газу стигло је данас на египатску страну граничног прелаза Рафа са Газом, пренио је Си-Ен-Ен.

Око 60 камиона тренутно је подвргнуто безбједносним провјерама, док преосталих 15 још чека на проверу.

Генерални секретар сјеверног Синаја Осаме Ал-Гандур потврдио је да сада укупно више од 193 камиона, са више од три тоне хране, лијекова и санитетског материјала стигло на Рафу од 8. октобра, а само њих 118 је досада прешло у Појас Газе, и то ''због сложених инспекцијских процедура које је наметнуо Израел, а које ометају долазак помоћи у Газу''.

Ал-Гандур је додао да је и даље на снази израелска забрана о достављању горива у Газу.

Истакао је да је медицински сектор на сјеверном Синају спреман да прими рањене Палестинце из Газе на лијечење у египатским болницама чим им буде дозвољено да прођу.

Хамас објавио снимак три заробљене Израелке

Палестинска милитантна група Хамас објавила је данас видео-снимак на којем три Израелке које држи као таоце критикују израелског предсједника Бењамина Нетанијахуа и позивају га да обезбједи њихово ослобађање.

Оне су га на снимку оптужиле да није учинио ништа да предуприједи напад Хамаса на Израел 7. октобра.

''Вратите нас одмах. Нетањаху је доживео неуспјех и политички и војно, и захтјевамо моментално ослобађање свих затвореника. Прије два дана је било разговора о прекиду ватре и пуштању свих талаца, али је Нетањаху одустао'', говори једна од Израелки са снимка, а преноси Тајмс оф Израел.

Израелски портал наводи да, у тренутку док Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) појачавају војне акције у Појасу Газе, Хамас покушава да користи ''различите психолошке манипулације'' како би ''посијао поделе и ослабио решеност Израелаца''.

 

Палестински премијер затражио ''свеобухватно рјешење'' за Газу и Западну обалу

Ако Израел уклони вођство Хамаса из Појаса Газе, као што је планирано, палестинске власти неће поново преузети управљање над том територијом, осим ако не буде ''свеобухватног рјешења'' које укључује и Западну обалу, изјавио је данас палестински премијер Мохамед Штајех.

-Да палестинске власти оду у Газу и њоме управљају, без политичког рјешења за Западну обалу, као да се укрцавају на Ф-16 или израелски тенк? Не прихватам то. Наш предсједник Махмуд Абас то не прихвата. Нико од нас то неће прихватити - рекао је Штајех, а преноси Гардијан.

Он је истакао да је потребно рјешење за Западну обалу, као и да се потом и Газа укључи у рјешење о две државе.

-Мислим да је потребна свеобухватна, мирна визија - рекао је Штајех.

ИДФ:Уништено неколико терористичких ћелија, убијено неколико команданата Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да копнена операција у Појасу Газе напредује и да је неколико терористичких ћелија уништено, као и да је убијено неколико команданата Хамаса, међу којима су шеф поморских снага у централној Гази Мухамед Сафади, шеф у Туфи Моумен Хиџази и виши оперативац Хамаса за производњу оружја Мухамед Авдалах.

Како је наведено, израелски војници су наишли на бројне ћелије Хамаса које су покушавале да их нападну у Појасу Газе ИДФ истиче да су копнене снаге усмјериле борбене хеликоптере и беспилотне летјелице да нападну терористичке ћелије и убију њихове припаднике, пренио је Ројтерс.

ИДФ је навео да су израелске снаге такође уништиле положаје за лансирање противтенковских вођених ракета, као и другу инфраструктуру која припада Хамасу.

Приведено 38 активиста Хамаса

Израелске безбједносне снаге привеле су 38 активиста радикалног палестинског покрета Хамас у рацијама током ноћи на Западној обали, саопштиле су Одбрамбене снаге Израела (ИДФ).

-Ноћас је приведено 51 лице у Јудеји и Самарији (Западна обала), током операције великих размјера ради потраге за траженим терористима и пљенидбе оружја, међу којима је 38 присталица организације Хамас - наводи се у саопштењу.

Војска додаје да је од почетка војних активности приведено 700 од укупно 1.070 тражених лица због повезаности са Хамасом, пренио је ТАСС.

Израелски министар финансија замрзнуо средства Палестинске самоуправе

Министар финансија Израела Безазел Смотрич рекао је данас да је наложио свом министарству да замрзне сва средства која се пребацују Палестинској самоуправи (ПС) и апелује на владу да изврши ревизију своје политике о трансферу новца, у свјетлу онога што Смотрич назива “подршком” Палестинске самоуправе Хамасовом нападу на Израел 7. октобра.

-Желим да вас обавијестим да сам наложио министарству финансија да обустави трансфер новца овог мјесеца - рекао је Смотрич премијеру Бењамину Нетанијахуу, пренио је “Тајмс оф Израел”. Министар финансија такође захтијева да влада преиспита израелску политику трансфера новца сакупљеног за Палестинску самоуправу - као што је одређено Споразумом из Осла - јер, како тврди Смотрич, “палестински високи званичници подржавају ужасне масакре нацистичке терористичке организације Хамас”.

Он свој захтјев поткрепљује списком од 12 запаљивих изјава званичника ПС датих откако је Хамас брутално убио 1.400 људи у Израелу 7. октобра, додаје израелски лист.

-Палестинска самоуправа је још једном доказала на дјелу, о чему смо причали годинама, да је организација која подржава терор. Стога се, поред повезивања средстава са Појасом Газе и његовим становницима, ова средства користе за активности против државе Израел и њених грађана. Незамисливо је да у овој релалности треба да наставимо да пребацујемо новац као да се ништа није десило - навео је министар финансија у писму.

Хагари: Израелске снаге постепено напредују "према плану"

Израел "постепено напредује према плану" у Појасу Газе, рекао је портпарол ИДФ контраадмирал Данијел Хагари током редовног брифинга.

Хагари је навео да су израелске снаге убиле десетине милитаната у Гази током ноћи, одбивши да комeнтарише објаве на друштвеним мрежама да израелски тенкови напредују на главном путу у Гази.

WAFA: Израелска оклопна возила ушла у Појас Газе, пресекла главни пут ка граду Газа

Израелска оклопна возила пробијају се данас у Газу и прекидају главни пут који повезује југ и центар Појаса са градом Газа, јавља палестинска новинска агенција WAFA.

Дописник ове агенције јавио је да су израелска возила, ојачана тенковима и праћена авионима, ушла неколико стотина метара у Појас и дошла на раскрсницу Шухада, пресјекла главни пут који повезује југ и центар појаса Газе са градом Газом и његовим сјевером.

Наводи се да је од јутрос погинуло на десетине грађана, а има и рањених у бомбардовању које врше израелски авиони широм Газе.

-Дошло је до интензивног прелета извиђачких авиона над тим подручјем, усред јаког бомбардовања и пуцњаве из хеликоптера на куће грађана и све што се креће у њиховој близини - пренио је дописник. Током упада, како се тврди, израелска артиљерија гађала је и цивилно возило у Улици Салах ал-Дин, када су убијени путници.

Израелски тенкови примијећени су у предграђу Газе, јавио је АФП позивајући се на изјаве очевидаца.

У извјештају се наводи да је пресјечен кључни пут према Гази.

Одбрамбене снаге Израела саопштиле су раније да су послале један борбени авион ка подручју близу Универзитета “Ел ахзар” у Гази како би гађао “наоружане терористе” и “положај противтенковске артиљерије”.

WAFA: Од зоре погинуле десетине људи у Гази

Палестинска агенција Вафа јавља да су у операцијама израелске војске у Појасу Газе од зоре погинуле десетине људи.

Напомиње се да је само у једном ваздушном нападу у централном дијелу Газе погинуло 11 чланова једне породице, од којих су, како се тврди, већина били жене и дјеца.

Ракетиран град на југу Израела, оштећене стамбене зграде

Из Појаса Газе испаљено је око 30 ракета на град Нетивот на југу Израела, а у ракетирању су оштећене стамбене зграде.

Хитна помоћ саопштила је да нема повријеђених у директном поготку ракете у зграду и зид друге зграде, преноси Тајмс оф Израел.

Милитантна палестинска група Хамас почела је 7. октобра ракетирање југа Израела, а потом је извела и копнени упад и узела више од 200 талаца. Израел је одговорио жестоким ваздушним нападима и блокадом Појаса Газе, а протеклог викенда у ту палестинску енклаву ушле су и копнене јединцие израелске војске.

Црвени полумјесец: Израел наставио ваздушне ударе поред болнице

Палестински Црвени полумјесец (PRRC) саопштио је данас да су настављени израелски ваздушни напади на област Тал Ал-Хава, гдје се у Појасу Газе налази болница Ал-Кудс.

Област око болнице погођена је у недјељу из ваздуха, према ријечима очевидаца, пренио је BBC.

Израелска војска наредила је евакуацију у недјељу, али је медицинско особље рекло да је премјештање стотина пацијената из болнице немогуће.

Постоји забринутост за пацијенте и особље и у другој болници у Гази, у Ал Шифи, гдје је шеф хирургије описао стање као “катастрофално”.

-Око 55.000 интерно расељених људи “сада окупирају сваки квадратни метар” код и у болници Ал Шифа - рекао је доктор Марван Абусада у гласовној поруци за BBC, снимљеној у недјељу увече.

 Абусада је рекао да је болница “преплављена” и да су пацијенти заузели ходнике, како је пристизало све више људи.

Око 100 пацијената је премјештено у друге болнице током викенда, додао је он.

-Међутим, и даље нам пристиже много пацијената. На сваких пола сата примимо велики број рањених - казао је Абусада.

Недостатак медицинске опреме, од анестетика до лijекова за болове и антибиотика чини ситуацију “изузетно тешком”.

-Више од овога, не можемо - поручио је Абусада.

Израелска војска тврди да је Хамасова главна база за операције смјештена испод болнице Ал Шифа. Хамас је негирао те тврдње и неки од доктора који раде тамо су позвали на заштиту болнице.

Галант: Војни притисак на Хамас може довести до ослобађања талаца

Министар одбране Израела Јоав Галант сматра да је већа вјероватноћа да војни притисак на палестинску милитантну групу Хамас доведе до ослобађања заробљеника коју та група држи, него да до ослобађања доведе велика размена затвореника.

-Ако не буде војног притиска на Хамас, неће бити никаквог напретка - рекао је Галант, а преноси Тајмс оф Израел.

Галант се у недјељу састао са члановима породица талаца које држи Хамас у Гази.

-Приче које објављује Хамас су дио њихових психолошких игара...Хамас цинично користи оне који су нам драги - они разумију бол и притисак - рекао је Галант током разговора са рођацима неких од 230 талаца које Хамас држи у Појасу Газе.

Он је породицама талаца рекао да замјена затвореника према принципу ''сви за свакога'' није изводљива.

-Да је то тако једноставно, замјена не би била проблем. Да су такви услови у питању, то бисмо учинили сутра ујутро. Али услови нису такви - рекао је Галант.

Уницеф: Дјеца у Гази морају да пију слану воду

Дјечји фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ) упозорио је данас да се дјеца у Гази суочавају са катастрофалном ситуацијом, јер родитељима није преостало ништа друго него да им дају слану воду. Портпарол Уницефа Тоби Фрикер рекао је за BBC њуз да је несташица воде постојала и прије конфликта, а да је сада све подигнуто на “други ниво”.

-Једна од наших чланица има четворогодишњу и седмогодишњу дјевојчицу, и само покушава да их очува безбједним, да преживе дан. Причала нам је како пију само слану воду, а ћеркица је пита: „Мама, зашто не могу да пијем нормалну воду као раније“ - рекао је Фрикер.

На питање о хуманитарној помоћи која сада може да улази у Појас Газе, Фрикер је рекао да је тачно да је допремљена помоћ, али да је то “изузетно мала количина”.

-Када видите огромне потребе на терену које имамо, морамо имати много, много више (помоћи) - истакао је он.

Фрикер је позвао на “хитан хуманитарни прекид ватре” и појачавање помоћи Појасу Газе на “трајној основи”.

-Оно што сада видимо, свакодневно, то је да децу убијају, рањавају, сакате. Приоритет нам је да заштитимо дјечје животе и одржимо децу у животу - нагласио је портпарол Уницефа.

Савјет безбједности УН данас о ситуацији у Појасу Газе

Савјет безбједности УН одржаће данас хитну сједницу о ситуацији у Појасу Газе, на захтјев Уједињених Арапских Емирата, јавио је АП позивајући се на представника Абу Дабија у Савјету.

УАЕ су затражиле од СБ УН да засиједа “што прије је могуће”, након израелских проширених копнених операција у Појасу Газе. Генерални секретар УН Антонио Гутереш изразио је у суботу жаљење што је Израел интензивирао војне операције, умјесто да дозволи критично потребну хуманитарну паузу.

ИДФ: Током ноћи убијено неколико десетина припадника Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су копнене операције настављене на сјеверу Појаса Газе и да је израелска војска током ноћи убила десетине припадника Хамаса, пренио је “Тајмс оф Израел”.

ИДФ су навеле да су копнене снаге “убиле терористе који су се забарикадирали у зградама у Појасу Газе и покушали да нападну израелску војску”.

У једном од окршаја, копнене трупе су наложиле ваздушним снагама да изврше напад дроном на Хамасово упориште, и тада је убијено више од 20 милитаната, саопштиле су ИДФ.

Приликом другог окршаја, ИДФ истиче да је борбени ловац напао позиције за лансирање противтенковских навођених ракета, као и бројне Хамасове оперативце који су лоцирани у близини универзитета Ал-Азхар у граду Газа.

Израелска војска саопштила је да је током претходног дана извела нападе на око 600 Хамасових мета у Појасу Газе, међу којима су складишта оружја, муниције, тајна скровишта и упоришта.

WAFA:У упаду израелске војске убијена четири Палестинца у Џенину на Западној обали

Четири Палестинца убијена су, док је већи број особа рањен или ухапшен у недјељу увече, када су израелске снаге упале у град Џенин на окупираној Западној обали, пренела је агенција WAFA.

"Џерузалем пост" јавља и о размjени ватре између израелских снага и, како се наводи, "палестинских терориста" током ноћи у избјегличком кампу у Џенину, додајући да су палестински извори јавили да су најмање двijе особе убијене током сукоба.

Међутим, директор државне болнице у Џенину, Висам Бакр, рекао је јутрос да је израелска војска убила двојицу младића у кампу у Џенину, а да су синоћ, такође на истом мјесту, убијена још два младића.

Наводи се и да је најмање девет особа поврijеђено током сукоба који су избили са израелским снагама у том граду.

Локални извори јавили су да су израелске снаге ушле са више од 100 војних возила, у пратњи два војна булдожера, и опколили дiо око болнице Ибн Сина.

Израелска војска је, како се тврди, распоредила своје снајперисте на кровове зграда које окружују болницу Ибн Сина и пуцала на грађане.

Хитна помоћ превезла је шест рањених особа, од којих једна теже, у медицинску установу у Џенину, а WAFA наводи да је булдожер ушао у простор болнице и срушио дiо спољног зида.

Осим тога, палестинска новинска агенција наводи да су израелске снаге упале у још неколико градова на Западној обали.

Израел извео ваздушне ударе на положаје сиријске војске

Израел је ноћас извео ваздушне нападе на два положаја сиријских оружаних снага у јужној провинцији Дара, јавља сиријска агенција Сана позивајући се на војни извор.

Напад је изведен из правца Голанске вироравни, наводи агенција и додаје да је причињена материјална штета.

Претходно је израелска војска саопштила да су њени авиони извели ударе на бројне локације на југу Сирије, као одговор на ракетну ватру на Голанску висораван неколико сати раније, преноси Тајмс оф Израел.

Палестинци јављају о новим јаким ударима на сјеверу Појаса Газе

Палестинци са сјевера Појаса Газе објавили су јутрос да је дошло до јаких ваздушних и артиљеријских удара израелских трупа, потпомогнутих тенковима и нападом са копна, након чега су позвали међународну заједницу на заштиту цивила, пренио је Ројтерс.

У израелским ваздушним нападима погођене су области у граду Газа, код болница Шифа и Ал-Кудс, а палестински милитантни сукобили су се са израелским снагама у пограничној области источно од града Кан Јунис, на југу енклаве, јављају палестински медији.

Засад се нису огласили из Хамаса и израелске војске о борбама рано јутрос, док из британске новинске агенције кажу да нису могли да потврде извјештаје.

Телефонске и интернет везе су поново прорадиле у недјељу, али локални телеком оператер Палтел је саопштио да су нови израелски ваздушни удари поново прекинули интернет и телефонске везе у дијеловима на сјеверу енклаве, где су Хамасови командни центри.

Прекид телекомуникација је озбиљно угрозио спашавање рањених у израелским ударима.

Удари близу болница дошли су након што је палестински Црвени полумјесец у недјељу објавио да је добио упозорења од изралеских власти да одмах евакуишу болницу Ал-Кудс, гдје је око 14.000 људи потражило уточиште.

Израел је оптужио Хамас да је поставио командне центре и осталу војну инфраструктуру у болницама у Гази, што Хамас негира.

Палестински званичници су рекли да је око 50.000 људи потражило склониште код болнице Шифа, додајући да су забринути због израелских пријетњи тој медицинској установи.

Највећа помоћ за Газу од када су настављене испоруке, ушло 30 камиона

Више од 30 камиона помоћи ушло је у Газу у недјељу, што је највећи конвој хуманитарне помоћи за ту територију од када је Израел дозволио ограничену испоруку помоћи прије више од недјељу дана, саопштила је Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања.

У Појас Газе преко прелаза Рафа на граници са Египтом у недјељу су ушла 33 камиона са водом, храном и медицинским материјалом, преноси BBC.

Од када је дозвољена ограничена испорука помоћи 21. октобра, у Појас Газе ушло је укупно 117 камиона помоћи.

Канцеларија је упозорила да је потребно много више помоћи како би се спријечило даље погоршање хуманитарне ситуације, наводећи да је хитно потребно гориво за рад медицинских апарата и водоводних и санитарних објеката.

Израел је увео блокаду Појаса Газе након што је палестинска милитантна група Хамас 7. октобра напала Израел.

Прије тога је у палестинску енклаву свакодневно улазило око 500 камиона помоћи.

 

Израел позвао руског амбасадора у знак протеста због посјете Хамаса Москви

Израел је позвао на разговор руског амбасадора у знак протеста због тога што је делегација палестинске милитантне групе Хамас посјетила Москву прошле седмице.

-Позивање Хамаса шаље поруку која легитимише тероризам против Израелаца - саопштено је из израелског Министарства спољних послова.

Како преноси Тајмс оф Израел, Министарство је позив амбасадора описало као ''протест'', а не као ''укор''.

Русија је посјету Хамаса описала као покушај да одржи контакте на свим странама текућег израелско-палестинског сукоба.

Хамас је раније саопштио да покушава да лоцира осам руско-израелских двојних држављана који су међу више од 200 талаца заробљених током у нападу на Израел 7. октобра.

-Тражимо те људе...Тешко је, али тражимо. А када их пронађемо, пустићемо их... Веома смо пажљиви према овој листи и пажљиво ћемо је обрадити јер сматрамо да је Русија блиски пријатељ - рекао је високи представник Хамаса Муса Абу Марзук, пренијела је агенција РИА Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана