Паклене врућине односе стотине живота

Агенције
Паклене врућине односе стотине живота

Паклене врућине "прже" градове на четири континента док Сјеверна хемисфера обиљежава први дан љета, што је знак да би климатске промјене могле поново узроковати рекордне температуре које би могле надмашити прошло љето као најтоплије у посљедњих 2.000 година.

Рекордне температуре ових дана сумња се да су узроковале стотине, ако не и хиљаде смрти широм Азије и Европе.

У Саудијској Арабији, скоро два милиона муслиманских ходочасника завршава хаџ у Великој џамији у Меки ове седмице. Међутим, стотине су умрле током путовања због температура изнад 51 степен Целзијуса, према извјештајима тамошњих власти.

Египатски медицински и безбједности извори рекли су "Ројтерсу" у четвртак да је најмање 530 Египћана умрло док су учествовали на хаџу пораст од 307 пријављених до јуче. Још 40 се воде као нестали.

Земље око Медитерана такође су претрпјеле још једну седмицу врелих температура које су допринијеле шумским пожарима од Португала до Грчке и дуж сјеверне обале Африке у Алжиру.

У Босни и Херцеговини, метеоролози прогнозирају температуре око 40 степени ове седмице док вјетрови из Сјеверне Африке доносе врућ фронт преко Балкана. Упаљен је црвени метеоаларм, а грађанима се савјетује да не излазе напоље.

Европа се ове године бори с низом мртвих и несталих туриста усред опасних врућина. Полиција је у понедјељак саопштила да је 55-годишњи Американац пронађен мртав на грчком острву Матхраки - трећи такав туристички смртни случај у седмици.

Широко подручје источне Америке такође је четврти узастопни дан под топлотним куполом, феноменом који се јавља када снажан, висок притисак зароби врућ ваздух над регијом, спречавајући улазак хладног ваздуха и узрокујући високе температуре тла.

Њујорк је отворио хитне центре за хлађење у библиотекама, центрима за старије особе и другим објектима. Док су школе у граду нормално радиле, бројни окрузи у околним предграђима послали су ученике кући раније како би избјегли врућину. Метеоролошке власти су такође издале упозорење на екстремну врућину за дијелове америчке државе Аризоне, укључујући Финикс, у четвртак, с температурама које су очекиване да достигну 45,5 степени.

У сусједној држави Нови Мексико, пар брзих шумских пожара потпомогнутих врелином убили су двије особе, спалили више од 23.000 хектара и уништили 500 кућа, према властима. Јака киша могла би помоћи у смиривању пожара, али грмљавинске олује у четвртак такође су узроковале изненадне поплаве и компликовале напоре гашења пожара.

Све у свему, скоро 100 милиона Американаца било је под упозорењем на екстремне врућине, према федералном Националном интегрисаном систему информација о здрављу повезаном с врућином.

Индија је ове године забиљежила најтоплију ноћ у најмање 55 година, с температуром од 35,2 степена у 1 ујутро у Њу Делхију. Научници кажу да климатске промјене узрокују пораст ноћних температура, а у многим дијеловима свијета ноћи се загријавају брже од дана.

Њу Делхи је забиљежио 38 узастопних дана с максималним температурама на или изнад 40 степени од 14. маја, према подацима метеоролошке службе.

Добијање тачних бројева смртних случајева од топлотних таласа је тешко. Већина здравствених власти не приписује смрти топлоти, већ болестима које се погоршавају високим температурама, попут кардиоваскуларних проблема. Власти стога значајно потцјењују смртне случајеве повезане с топлотом - обично превиђајући хиљаде, ако не и десетине хиљада смрти, наводи "Ројтерс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана