Пакистан: Полиција наставила опсаду куће бившег премијера Имрана Кана

Tanjug
Foto: AP

ЛАХОРЕ - Пакистанска полиција наставила је опсаду куће бившег премијера Пакистана Имрана Кана у Лахореу, пошто је данас истекао рок од 24 сата који је дат Кану да преда своје присталице осумњичене за нападе на војску, а које су се наводно склониле у његовој кући.

  Опсада и захтјев власти да се изруче осумњичени за насилне протесте због Кановог недавног притвора, изазвали су забринутост због могућности нових сукоба између Канових присталица и безбедносних снага, пренио је АП.

         Канове присталице напале су прошле седмице јавну имовину и војне објекте, након што је Кан ухапшен 9. маја због случаја наводне корупције.

     Најмање 10 људи је убијено у сукобима са полицијом широм Пакистана у данима који су услиједили, а насиље се стишало тек када је пакистански Врховни суд наредио Каново ослобађање уз кауцију.

         Популарни опозициони лидер пуштен је из притвора током викенда и вратио се у своју кућу у Лахореу, а полиција, која је у среду опколила кућу, затражила је предају 40 осумњичених Канових присталица које се налазе у кући.

         Канова партија позвала је данас новинаре у кућу да присуствују полицијским рацијама.

         Обично од 200 до 300 Канових присталица чува његову кућу даноноћно, али већина је нестала током протекле ноћи. 

     Портпарол владе провинције Пенџаб рекао је да је полиција  спремна да употреби ватрено оружје, уколико буде нападнута. 

     Портпарол је на конференцији за новинаре у четвртак рекао да је ухапшено најмање 3.400 осумњичених који су повезани са сукобима и да се планирају нове рације.

    Пакистанске власти су саопштиле да ће пред војним судовима процесуирати цивиле умешане у недавне антивладине протесте.

       Војна суђења у Пакистану се обично одржавају иза затворених врата, лишавајући цивиле појединих од њихових основних права, укључујући ангажовање адвоката по њиховом избору.

       Кан је свргнут са власти гласањем о неповерењу у парламенту прошле године, а тврди да је свргавање незаконито и да представља  "западну завјеру".

       Национални биро за одговорност позвао је Кана да данас дође на испитивање поводом случаја корупције за који је осумњичен, а он ће вероватно игнорисати тај позив, пренела је америчка агенција.

      Очекује се да ће се Кан касније током дана обратити на скупу присталица на периферији Лахореа.

    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана