Пакистан: Муслимани протестују против Шведске због спаљивања Курана

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ИСЛАМАБАД- Муслимани у Пакистану окупиће се данас широм земље да би прославили "Дан светости Курана" након што је премијер те јужноазијске исламске нације Шехбаз Шариф позвао на протесте против Шведске због прошлонедјељног спаљивања исламске свете књиге у Стокхолму.

 Највећи скупови против Шведске очекују се у источном граду Лахореу и у Карачију, највећем граду у земљи.

У главном граду Исламабаду, адвокати који су држали копије Курана протестовали су испред Врховног суда, док су вјерници испред џамија одржали мале скупове, захтијевајући раскид дипломатских веза са Шведском.    

Група мањинских хришћана на сјеверозападу земље, такође, је одржала скуп на коме је осуђено спаљивање Курана.     

Присталице главне пакистанске радикалне исламистичке странке Џамат-е-Ислами одржавају скупове у свим већим градовима, укључујући Лахоре, Карачи, Пешавар и Квету, како би осудили спаљивање Курана.       

Шариф се данас огласио на Твитеру, позивајући своје сународнике да пошаљу снажну поруку Шведској одржавањем митинга и демонстрацијама.    

"Када је у питању Куран, нација је јединствена", написао је он и додао да ће сви протестовати широм земље да би би прославили "Дан светости Курана", након уобичајених молитви петком.        

Сличан позив на протесте упутио је и Имран Кан, бивши премијер, кога је Шариф замијенио у априлу 2022. године након што му је у парламенту изгласано неповјерење.        

Сљедбеници Кана, Шарифа и других партија одржавају одвојене скупове широм земље.       
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана