Пакистан: Број погинулих у нападу бомбаша самоубице порастао на 63

Tanjug
Foto: CTV News

ИСЛАМАБАД - Број погинулих у нападу бомбаша самоубице на митингу проталибанске исламистичке партије Џамијат Улема у Пакистану порастао је на 63, саопштили су данас љекари.

Бомбаш самоубица разнио се у недjељу на предизборном скупу проталибанског свештеника и политичара Фазлура Рехмана у Баџуру, округу у пакистанској провинцији Хајбер Пахтунва, гд‌је је пакистанска војска провела године борећи се против пакистанских талибана прије него што је округ прогласила чистим од милитаната 2016. године, пренио је АП. 

Рехманова партија остала је, међутим, моћна политичка снага блиско повезана са авганистанским талибанима.  

У нападу који је изведен у недjељу 123 рањене особе налазе се на лијечењу, саопштио је званичник болнице. 

Скоро 200 људи је рањено, а 80 је отпуштено, додао је он.

"Могу да потврдим да су до сада 63 особе погинуле у нападу бомбаша самоубице", рекао је данас Лиакуат Али, портпарол државне болнице у Баџуру.    

Он је рекао да се неки од рањених још увијек лијече у болницама у Пешавару, главном граду провинције Хајбер Пахтунхва.  

Али је казао да неки од рањених још увијек нису у стабилном стању.

Најновији подаци о жртвама објављени су дан након што је пакистански премијер Шехбаз Шариф затражио од сусједних талибанских владара у Авганистану да учине више како би спречили екстремисте да пређу границу и изводе нападе.    

Рехманов скуп је у нед‌јељу био на мети огранка Исламске државе са седиштем у Авганистану, који је преузео одговорност за напад. 

Екстремисти ИС су ривали талибана и појачали су нападе откако су талибани преузели власт у Авганистану у августу 2021. године.        

Шариф је, након што је посетио неке од рањених у болници у Пешавару, рекао да су екстремисти пронашли уточишта унутар Авганистана, прегруписали се и поново наоружали, а затим се инфилтрирали у Пакистан како би извели антивладине нападе.      

"Авганистанска талибанска влада треба да предузме конкретне мере ка ускраћивању употребе њиховог тла за транснационални тероризам", рекао је он јуче.

Рехманова странка је дио Шарифове коалиционе владе.

Рехман је данас захтијевао да буду ухапшени свих који стоје иза самоубилачког бомбашког напада.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана