Ово су наводни Путинови злочини

Г.С.
Ово су наводни Путинови злочини

МОСКВА - Међународни кривични суд (ICC) у Хагу подигао је оптужницу против руског предсједника Владимира Путина и комесарке за дјецу Марије Лвове-Балове због наводне масовне отмице украјинеске дјеце.

Ово су први случајеви које је ICC отворио откако су његови тужиоци отворили истрагу о наводним ратним злочинима, злочинима против човјечности и геноциду откако је прошлог фебруара почела специјална руска војна аквија у Украјини.

Претпретресне судије рекле су да постоје “разумни разлози да се вјерује да оба осумњичена сносе одговорност за злочин противправне депортације становништва из окупираних подручја Украјине у Русију, на штету украјинске дјеце”.

Они су додали да су одлучили да открију имена осумњичених како би спријечили даље злочине.

У прољеће прошле године појавили су се први извјештаји о наводним оптужбама да су украјинска дјеца на окупираним територијама одвођена у Русију, па чак и да су их руске породице усвајале. Москва је своје акције представила као хуманиртарну мисију спасавања украјинске дјеце од рата. Међутим, Кијев је све вријеме негирао ове наводе оптужујући Русију за геноцид и ратне злочине.

Међу наводним отетима су дјеца одведена из украјинских државних институција на окупираним подручјима, дјеца коју су родитељи послали у “љетне кампове” под руском контролом из којих се никада нису вратили, дјеца чије су родитеље ухапсиле руске окупационе власти и дјеца која су у рату остала сирочићи.

Већина украјинске дјеце коју је наводно одвела Русија је из окупираних области на југу и истоку Украјине: Херсонске области, Харкова, Запорошке области, Доњецке и Луганске области, као и Николајевске области.

Русија је признала да држи најмање 1.400 украјинске дјеце коју назива сирочићима, иако су рекли да је најмање 2.000 отпутовало у Русију без пратње. Поред тога, неколико стотина дјеце са окупираних територија остаје у Русији након што су уз сагласност родитеља похађали кампове за “преваспитавање”, али потом нису враћени, пише “Гардијан”.

Од почетка специјалне војне акције, најмање 400 украјинских сирочади су усвојиле руске породице, показују подаци украјинског регионалног центра за људска права. Русија је саопштила да још 1.000 дјеце чека на усвајање.

Лвова-Белова, руска комесарка за дјецу, сама је рекла да је “усвојила” 15-годишње дијете из Мариупоља, града на југоистоку Украјине који је разорен и окупиран од стране руских снага.

Али многа од ове украјинске дјеце имају живе рођаке, који их често очајнички траже. Око 90 одсто украјинске дјеце која су живјела под надзором државе у вријеме специјалне операције била су “социјална сирочад”, што значи да су имали рођаке, али ти чланови породице нису могли да се брину о њима.

Русија до сада није дала никакве информације о сирочићима, никада нису саопштили њихова имена, одакле су као и гдје живе у Русији. Та чињеница отежава украјинским и међународним властима да их идентификују и пронађу.

У неким случајевима, рођаци су идентификовали дјецу путем видео снимака које су поставили руски државни медији и водили кампању за њихов повратак. Документовани су и случајеви гдје су дјеца завршила под руском државном бригом након што су побјегла од борби у Украјини аутобусима за евакуацију у Русију, као и дјеца која су одвојена од родитеља у руским филтрационим камповима.

Најмање 6.000 украјинске дјеце у окупираним областима похађало је љетне кампове које финансира руска држава, а неколико стотина њих није враћено својим породицама. Кампове, које је студија Универзитета Јејл у фебруару описала као “кампове за преваспитавање”, руске власти су рекламирале као начин да се дјеца одморе од рата.

Од почетка сукоба прије годину дана, дјеца која су живјела у окупираним областима одвођена су у 43 кампа широм Русије, укључујући и на Крим који је анектиран 2014. године. због “проруског патриотског и војног- повезано образовање”, наводи се у извјештају.

Неки родитељи су успјели да поврате своју дјецу након што су из Украјине преко Пољске и Балтика стигли до јужне Русије.

Видео снимци који су објављени у новембру прошле године, а које су објавиле регионалне руске власти, приказују стотине дјеце која још увијек живе у камповима.

Конвенција Уједињених нација о спречавању геноцида забрањује “присилно премјештање дјеце из једне групе у другу “, а конвенција УН о правима дјетета забрањује “незаконито премјештање и невраћање дјеце из иностранства”. Нејасно је под којим дијелом међународног права ICC планира да покрене случај.

Са друге стране, Русија све вријеме тврди да спасава украјинску дјецу од рата. Путинов портпарол Дмитриј Песков такође је рекао да Русија не признаје право ICC-а.

Украјина, која такође није чланица ICC-а, до сада је два пута тражила од суда да изврши надлежност над њеном територијом, преноси “Телеграф”.

Лавова-Белова: Исцрпљени сви други начини застрашивања Русије

Руски комесар за права дјеце Марија Лавова-Белова рекла је данас да налог за њено хапшење, који је издао Међународни кривични суд, показује да су исцрпљени сви други начини застрашивања Русије.

“Све ово је веома чудно и веома живописан примјер да када исцрпите све начине да застрашите неку земљу, она почнете да износите неке измишљотине као што је ово”, рекла је она за телевизију “Русија-1”.

Према њеним ријечима, то је као са малом дјецом, када не знају шта друго да раде они показују песницу са неког удаљеног мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана