Ово су највеће масовне пуцњаве на тлу Европе у 21. вијеку

ГС
Foto: Агенције

Иако су масовне пуцњаве готово свакодневница у Америци, у Европи су оне рјеђе, због чега изазивају и више пажње јавности. Али јучерашњи масакр на Филозофском факултету у Прагу само је једна у низу пуцњава у 21. вијеку у Европи, која је шокирала јавност "Старог континента".

Према посљедњим информацијама, двадесетчетверогодишњи чешки студент убио је 15 и ранио најмање 25 особа на прашком универзитету у четвртак прије него што је елиминисан. Прије тога је, пишу медији, убио оца, а истражује се и његова повезаност с убиством тридесетдвогодишњег мушкарца и његове двомјесечне кћери у шуми поред Прага.

Овакви злочини почињени ватреним оружјем ријеткост су у Чешкој. Посљедњих година забиљежено је да је у децембру 2019. 42-годишњи нападач убио шестеро људи у болничкој чекаоници у источном чешком граду Острави, након чега је побјегао и убио се. Други мушкарац је 2015. упуцао осморо људи, а потом се убио у ресторану у Ухерском Броду. Најновији масакр у Чешкој убраја се у најсмртоносније у Европи, а ми смо побројали неке од највећих пуцњава у 21. вијеку.

Масакр у школи у Њемачкој (2002. година)

У априлу 2002. дошло је до пуцњаве у једној њемачкој школи. Деветнаестогодишњи Роберт Штејнхаузер отворио је ватру у Ерфурту након што је рекао да неће приступити тесту из математике. Убио је 12 учитеља, секретарицу, два ученика и полицајца у гимназији Гутенберг, прије него што је и себи одузео живот.

Пуцњава у школи у Финској (2007. година)

У новембру 2007. тада 18-годишњи Пека-Ерик Аувинен убио је пиштољем шест колега ученика, медицинску сестру, директора у средњој школи у близини Хелсинкија. Повријеђено је још 12 особа, а убица је себи на крају похода сам одузео живот. Била је то тада тек друга пуцњава у некој школи у историји Финске.

Пуцњава у школи у Финској (2008. година)

Мање од годину дана касније, у Финској је дошло до нове пуцњаве. Тада 22-годишњи студент Мати Сари отворио је ватру у стручној школи за услужне дјелатности у Каухајокију на сјеверозападу Финске, убивши још девет ученика и једног члана особља прије него што се убио.

Пуцњава у школи у Њемачкој (2009. година)

У марту 2009. дошло је до нове пуцњаве у Њемачкој. Тада 17-годишњи нападач убио је девет ученика и три учитеља у школи у близини Штутгарта и још једну особу у оближњој клиници. Касније је убијен у пуцњави с полицијом. Убијена су и два пролазника, чиме се број мртвих попео на 16, укључујући и нападача.

Пуцњава у руралној Енглеској (2010. година)

У јуну 2010. помахнитали такси возач Дерик Бирд прво је убио свог брата близанца, након тога породичног адвоката, након чега се окомио на своје колеге таксисте. Возећи се кроз градове руралног округа Камбриа, Бирд је што пуцајући с намјером, што насумично побио дванаест људи, а 11 је ранио. Бирд се такође на крају масакра убио.

Пуцњава у Словачкој (2010. година)

У августу 2010. наоружани нападач Лубомир Харман упуцао је шест чланова ромске породице и још једну жену у главном граду Словачке, Братислави, прије него што се убио. Још четрнаест људи је рањено. Мотиви нападача никада нису до краја откривени, а ради се о другом најсмртоноснијем нападу у новијој историји Словачке.

Пуцњава у Холандији (2011. година)

Тада 24-годишњи Тристан ван дер Влис у априлу 2011. отворио је ватру у трговачком центру Ридерхоф у Алпен ан ден Ријну, јужно од Амстердама, убивши шестеро прије него што је себи  одузео живот. Ван дер Влис наводно је био опсједнут пуцњавом у школи у америчком Колумбајну, својевремено најсмртоноснијом школском пуцњавом у америчкој историји.

Смртоносни поход Андерса Брејвика у Норвешкој (2011. година)

Десно орјентисани екстремиста Андерс Беринг Брејвик у јулу 2011. у Норвешкој је починио пети најсмртоноснији терористички напад у сјеверној Европи. Брејвик је 22. јула 2011., пришао омладинском кампу Лабуристичке странке на острву Утоја, глумећи полицијског службеника, и тада насумично отворио ватру на присутне адолесценте. Убио је њих 69. Два сата раније детонирао је аутомобил-бомбу у Ослу која ја усмртила осам људи. У његовом крвавом походу погинуло је укупно 77 особа, а више од 200 их је рањено.

Објавио је манифест од преко 1500 страница, а у августу 2012. је осуђен на затворску казну у трајању од 21 годину за масовна убиства, изазивање експлозије и тероризам.

Крвави терористички напади у Паризу (2015. година)

Чак 130 људи убијено је у крвавим терористичким нападима у Паризу у новембру 2015. Напади за које је одговорност преузела Исламска држава други су најсмртоноснији у Европској унији, одмах након теористичког напада у Мадриду 2004. Почевши од 21:16 сати 13. новембра 2015., три бомбаша самоубице извршила су напад испред стадиона у Сент-Денису, током међународне фудбалске утакмице, након што нису успјели ући на стадион.

Друга група нападача потом је пуцала на препуне кафиће и ресторане у Паризу, а један од њих је активирао и експлозив и притом се убио. Трећа екипа извела је још једну масовну пуцњаву и узела таоце на концерту бенда Еаглес оф Деатх Метал у клубу Батаклан, на којем је било 1500 људи. Управо је код тог клуба дошло и до сукоба с полицијом. Нападачи су највише људи, њих 90, убили у клубу Батацлан, а свеукупно је погинуло 130 људи. Још 416 особа је повријеђено, готово 100 критично. Убијено је и седам нападача.

Масовна пуцњава у Њемачкој (2016. година)

У јулу 2016. дошло је до нове масовне пуцњаве у Њемачкој. Осамнаестогодишњи њемачко-ирански тинејџер Давид Сонболи отворио је ватру на вршњаке у Мекдоналд'совом ресторану прије него што је запуцао на пролазнике на улици испред, а потом и у самом трговачком центру у Минхену. Девет особа је убијено, а 36 других је рањено. Сонболи се потом скривао у близини више од два сата, те је себи одузео живот када је дошло до сукоба с полицијом.

Пуцњава у дворани Јеховиних свједока у Хамбургу (2023. година)

Почетком ове године, точније у ожујку дошло је до масакра у центру Јеховиних свједока у Хамбургу. Бивши припадник Јеховиних свједока Пхилипп Фусз упао је у центар за вријеме богослужја и убио шест људи прије него што си је одузео живот. Рањено је још осам особа, укључујући жену у седмом мјесецу трудноће, која је изгубила нерођену кћер.

Пуцњаве у Србији (2023. година)

Регију су средином ове године, тачније у мају шокирале двије масовне пуцњаве. Прво је 3. маја тринаестогодишњи ученик у Основној школи Владислав Рибникар убио девет ученика и чувара школе.

Само дан касније, до пуцњаве је дошло у селима у близини Младеновца и Крагујевца. Наоружан аутоматском јуришном пушком, нападач је отворио ватру из аутомобила, што је резултирало смрћу девет особа, укључујући полицајца који није био на дужности, док је дванаест других рањено, преноси "Тпортал".

Осумњичени, 20-годишњи Урош Блажић, побјегао је с мјеста несреће, али је сутрадан ухапшен у близини Крагујевца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана