Ово је командант који је заузео Авдејевку

ГС
Ово је командант који је заузео Авдејевку

Командант Централног војног округа, генерал-пуковник Андреј Мордвичев који је у априлу и мају 2022. године командовао нападом и заузимањем Мариупоља, остаће упамћен и по томе што су његове трупе послије двије године од почетка рата у Украјини успјеле да заузму Авдејевку, утврђено упориште украјинске војске из кога је нападан Доњецк, пише ТВ Фронт.

Портал је о Мордвичеву писао баш 17. фебруара 2023. године када је на мјесту команданта Централног војног округа наслиједио надасве чувеног Александра Лапина, који је неколико пута оптужен за неспособност.

Тада је Мордвичев био генерал-потпуковник и командант 8. гардијске комбиноване армије Јужног војног округа, која је једна од најзаслужнијих што је руска војска на почетку рата послије тенковске битке у првим данима руске инвазије заузела Херсон.

Средином фебруара 2023. именован је за команданта трупа Централног војног округа, што је произилазло из података Јединственог државног регистра Правних лица.

Од 2017. до 2022. године мјесто команданта Централног војног округа заузимао је генерал-пуковник Александар Лапин, који је учествовао у специјалној војној операцији у Украјини и добио титулу Хероја Русије.

У марту 2022. у западним медијима, посебно британским, писало је да је Мордвичев убијен 19. марта 2022.

Мордвичев је затим поново "оживио" за вријеме битке у Маријупољу, па накратко "умро", па опет "оживио" и од тад о њему није било ни ријечи.

Мордвичев је рођен 1976. године, завршио је Вишу тенковску командну школу. 2018. године био је први замјеник команданта и начелник штаба 41. комбиноване армије Централног војног округа.

Према ријечима шефа Чеченије Рамзана Кадирова, као командант 8. армије учествовао је у ослобађању Мариупоља у прољеће 2022. године током специјалне војне операције (СВО) Руске Федерације у Украјини.

Украјински "неосвојиви бастион" је пао: Руска застава се вијори у Авдејевки!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана