Ове државе страхују од избијања Трећег свјетског рата: Позивају на регрутацију цивила, јачају војне буџете

ГС
Ове државе страхују од избијања Трећег свјетског рата: Позивају на регрутацију цивила, јачају војне буџете

Рат у Украјини, сукоб на Блиском истоку, затегнути односи између Кине и Тајвана, као и недавни ваздушни напади САД и Велике Британије на положаје Хута у Јемену појачали су страх да би у наредном периоду можда могло да дође до избијања Трећег светског рата.

Предсједавајући Војног комитета НАТО-а, адмирал Роб Бауер упозорио је прошле недјеље да цивили морају да се припреме на свеобухватни рат са Русијом у наредних 20 година и додао да ће, поред оружаних снага, и велики број цивила бити мобилисан и да је на владама да успоставе системе за управљање тим процесом.

"Морамо да схватимо да мир није гарантован. И зато се ми (НАТО) спремамо за сукоб са Русијом. Али дискусија је много шира. Војно-индустријска база и људи морају да схвате да играју улогу", рекао је Бауер и упозорио да ствари неће бити "сјајне" у наредних 20 година.

Евроспки лидери позивају на регрутацију цивила

Око 90.000 војника НАТО је ове недеље започело највећу војну вежбу блока још од Хладног рата. Вежба има за циљ јачање одбрамбених способности и ефикасност сарадње чланица Алијансе.

Једна од држава која ће учествовати у вјежбама, иако још увек није чланица НАТО је Шведска, преноси Телеграф.

Шведски министар цивилне одбране упозорио је недавно да би грађани те земље ускоро могли да се суоче са ратом, а затим је позвао све да се придруже добровољним одбрамбеним организацијама у припреми за потенцијални оружани сукоб.

У узбудљивом говору о очекиваном приступању Шведске НАТО пакту ове године, као и рату у Украјини, министар Карл Оскар Болин је позвао грађане да се запитају "ко су они ако дође до рата?".

"Могло би да дође до рата у Шведској... Свијет се суочава са безбједносним проблемима чији су ризици већи него у било ком тренутку од краја Другог свјетског рата. Да ли сте размишљали да ли имате времена да се придружите добровољној одбрамбеној организацији? Ако нисте почните да мислите", рекао је недавно министар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана