Европска велесила се припрема за велики рат (ВИДЕО)

ГС
Foto: Илустрација

ПАРИЗ- Француске војне снаге припремају се за високо интензиван сукоб против непријатеља који им може парирати војном моћи - што представља значајну промјену за војску која је деценије провела борећи се против побуњеника у земљама попут Малија и Афганистана.

Пуковник Аксел Денис, вођа центра за борбено обучавање (CENTAC) у Мајли-ле-Кампу, у источној Француској, истакао је да сукоби у Украјини, који су већ у трећој години, поновно враћају рат у пуном опсегу на европски континент.

Током посјете кампу изјавио је за Политицо да је свијет открио своју праву природу - нестабилан је, опасан и није свако свакоме пријатељ. Истакао је да се припремају за културу приправности и спремности на брзе промјене. Денис је нагласио да је CENTAC једино место у Француској гдје можете доживјети шта значи рат.

Официри не именују потенцијалне непријатеље, али обука је усмјерена на припрему војника за борбу против непријатеља попут Русије.

Генерал Пјер Шил, командант копнене војске, изјавио је у јануару да се Француска, након деценија војних операција у Африци, све више усредсређује на источни руб Европе, те да њене оружане снаге морају бити веродостојне.

Француска војска планира до 2027. године да буде способна да распореди једну дивизију од отприлике 25.000 војника у року од 30 дана.

"Иако нисмо у истој ситуацији као Украјина, ми смо дио коалиције, и с тиме долазе одређене обавезе. Појам вјеродостојности у колективној одбрани, посебно у оквиру НАТО-а, кључан је", нагласио је генерал Шил новинарима.

У сценарију прилагођеном француским полазницима обуке, њихов задатак је да успоре своје противнике, које тумаче искусне трупе које су стално стациониране у CENTAC-у.

То није нимало једноставан задатак. Главна лекција коју су официри CENTAC-а извукли из ситуације у Украјини јесте избјегавање фронталних напада који резултирају великим губицима и не успијевају да отјерају непријатеља. Умјесто тога, кључно је да пјешадија, оклопне јединице, инжењерви и артиљерија, интегрисани с новом технологијом попут дронова који шаљу информације назад војницима и пружају снагу на фронту, сарађују на координисан начин.

"Поука из рата у Украјини је потврдила важност комбинованог борбеног дјеловања. То је једини начин борбе", изјавио је пуковник Венсан, командир штаба за координацију и управљање кампа, чије презиме није откривено из безбједносних разлога.

Како је обука у току, расположење је у сједиштуCENTAC-а све тмурније. Официри објављују да је непријатељ успио да уништи оклопна возила, што значи да се полазници морају борити с мање опреме.

Завршна вјежба траје 96 сати. Војници спавају у просјеку четири сата ноћу, обично у неудобним војним возилима. Морају се кретати сваких пет минута или ће се суочити с (лажним) експлозијама, пише Телеграф.

"Ако је њихова реакција непримјерена, слиједи казна", рекао је пуковник Аксел Денис.

"То је физички обрачун, али изнад свега, ради се о жељи да се потраје, да се бори, да се доминира."

Полазници се баве електронским ратовањем, суочавају се с изазовима логистике и хемијским пријетњама и морају доносити одлуке с високим улозима док су неиспавани. Војници такође уче да раде с картама умјесто с компјутерима и телефонима, а како би били спремни за ситуације на бојном пољу гдје њихови противници ометају мреже. У вријеме када су сви стално хиперповезани, инструктори CENTAC-а желе да трупе буду свјесне ризика када су "умрежени".

"Паметни телефони и друштвене мреже права су пријетња за војнике", рекао је потпуковник Венсан.

Непријатељске снаге имају алате за откривање сигнала и гађају артилејријом откривене локације; један капетан изгубио је комплетан тим због паметног телефона.

По завршетку обуке војници ће добити оцјену успјешности и оцјену на љествици од један до пет.

"Никада нисмо дали петицу", рекао је потпуковник Венсан. Како гласи мото француске Легије странаца, "тешка обука, лак рат", додао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана