Одлив богаташа: Из којих држава се исељава највише милионера

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Кина ће ове године заузети прво мјесто у свијету по одливу милионера са 15.200 богаташа који напуштају земљу ове године, објавила је данас консултантска компанија "Хенли и партнерс".

У првих пет земаља с највећим бројем богатих грађана који у 2024. години одлазе из своје земље су и Велика Британија, Индија, Јужна Кореја и Русија, пренио је Комерсант.

Стручњаци примјећују да је миграција милионера узрокована све већом политичком нестабилношћу у посматраној земљи или региону, као и економском неизвјесношћу у блиској будућности.

С друге стране, међу земљама у које најчешће долазе милионери из других земаља су Уједињени Арапски Емирати, САД, Сингапур, Канада и Аустралија.

Прошле године, Кина је такође заузела прво мјесто, са 13.800 милионера који су напустили земљу.

"Хенли и партнерс" сматра да је оваква ситуација узрокована неизвјесношћу у вези са изгледима кинеске привреде, која наставља да се веома споро опоравља од посљедица пандемије, као и геополитичким тензијама у односима са Сједињеним Државама и другим западним земљама.

Све то подстиче богате Кинезе да се све више селе у друге земље – најчешће у САД, Канаду или Сингапур.

Британија је друга са 9.500 милионера, који је напуштају, а слиједе Индија (4.300 људи), Јужна Кореја (1.200 људи) и Русија (1.000 људи).

Што се тиче Русије, аутори извјештаја примјећују да „цунами" милионера који су побјегли из Русије након избијања војног сукоба у Украјини јењава.

Одлив је 2022. године износио 8.500 милионера, а 2023. - 2.800, ове године ће око 1.000 милионера изабрати да се пресели из земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана