Oтворена биралишта за други круг парламентарних избора у Француској

Танјуг
Oтворена биралишта за други круг парламентарних избора у Француској

ПАРИЗ - У Француској су јутрос у осам часова отворена бирачка мјеста за други круг пријевремених парламентарних избора.

Недјељу дана након првог круга, око 49 милиона бирача уписаних у бирачке спискове може да гласа у другом кругу парламентарних избора, а процјене и резултати биће саопштени од 20 часова, преноси БФМ ТВ.

Време затварања бирачких мјеста варира, а како наводи сајт service-public.fr бирачка мјеста требало би да буду затворена у 18 часова, али свака префектура може издати уредбу којом може раније или касније да се утврди термин затварања бирачког мјеста, па је тако, на примјер у великим градовима често могуће гласати и до 20 часова.

Због временске разлике, гласање у прекоморским департманима и територијама Француске се може одржати и неког другог дана, па је тако у Сан-Пјер-ет-Микелон, Сан-Барту, Сан-Мартину, Гвадалупи, Мартинику, Гвајани и Француској Полинезији гласање већ одржано јуче, као и гласање за Французе који живе у Америци, преноси BFM RMC.

Бирачи широм Француске и прекоморских територија гласаће за 501 од 577 мјеста у Националној скупштини, доњем и најважнијем дому француског парламента, а преосталих 76 мјеста већ је освојено у првом кругу гласања, пренио је раније АП.

Крајње десничарско Национално окупљање (РН) и његови савезници воде након првог круга избора са освојених око 34 одсто гласова, љевичарска коалиција Нови народни фронт освојила је 29 одсто гласова, а центристичка коалиција Заједно, којој припада и странка "Препород" француског предсједника Емануела Макрона, заузела је треће мјесто.       

У недјељи између два круга избора, стотине центристичких и кандидата љевице повукло се из трке како би повећали шансе својих умерених ривала и покушали да спрече побједу кандидата РН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана