Отворена биралишта на предсједничким и парламентарним изборима у Турској

Срна
Отворена биралишта на предсједничким и парламентарним изборима у Турској

ИСТАНБУЛ - У Турској су јутрос отворена биралишта на предсједничким и парламентарним изборима, за које се оцјењује да ће бити најнеизвјеснији од оснивања савремене Турске прије 100 година.

Бирачи ће одлучити не само ко ће водити Турску, земљу чланицу НАТО савеза од 85 милиона становника, већ и како се њоме управља, куда иде њена економија захваћена дубоком кризом, као и каква ће бити њена спољна политика која је доживјела непредвидиве обрте.

Истраживања јавног мњења дају благу предност Кемалу Киличдароглуу, главном противнику предсједника Тајипа Ердогана. Киличдароглу је на челу савеза шест опозиционих партија.

Уколико ниједан предсједнички кандидат не добије више од 50 одсто гласова, биће одржан други круг избора 28. маја.

Избори се одржавају три мјесеца након што је у земљотресу на југоистоку Турске погинуло више од 50.000 људи.

Гласачи бирају и нови састав парламента, а резултати ће вјероватно бити тијесни између Народног савеза, који се састоји од Ердоганове конзервативне АК партије и националистичке МХП и других, и Киличдароглуовог Националног савеза, укључујући његову секуларистичку Републиканску народну партију, који је основао утемељивач савремене Турске Мустафа Кемал Ататурк.

Бирачка мјеста су отворена у 8.00 часова и затварају се у 17.00 по локалном времену. Према турском изборном закону, објављивање било каквих резултата је забрањено до 21.00 час.

Курдски бирачи, који чине 15 до 20 одсто бирачког тијела, играће кључну улогу, при чему је мало вјероватно да ће Национална алијанса сама постићи парламентарну већину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана