Отворен нови фронт у Африци, тешке борбе између армије и паравојних снага

GS
Foto: Telegram

КАИРО - Борбе бјесне између суданске војске и озлоглашене паравојне групе у централној провинцији Сенар, саопштили су данас званичници, чиме је отворен још један фронт у 14-мјесечном рату који је ову афричку земљу гурнуо на ивицу глади.

Паравојне Снаге за брзу подршку (РСФ) почеле су офанзиву на провинцију Сенар раније ове нед‌јеље, нападајући село Џебал Моја прије него што су се преселиле у њен главни град Синга, где су избиле нове борбе, пренијела је агенција АП.

Паравојна групација је у јучерашњем саопштењу тврдила да је заузела главни војни објекат, штаб 17. пјешадијске дивизије, у Синги. Локални медији су такође извијестили да је РСФ успио да пробије одбрану војске.

Портпарол суданских оружаних снага, Набил Абдала, рекао је, међутим, да је војска повратила контролу над објектом и да су борбе и даље у току.

Према Међународној организацији за миграције УН, најмање 327 породица морало је да побјегне из Џебал Моје и Синге у безбједнија подручја.

"Ситуација је и даље напета и непредвидива", наводи се у саопштењу, преноси Тан‌југ.

 Становници су пријавили распрострањену пљачку кућа и продавница у Синги од стране бораца РСФ-а који су отели приватна возила, мобилне телефоне, накит и другу вриједну имовину.

Опсерваторија за људска права Сенар, локална група за људска права, саопштила је да су припадници РСФ напали болницу Синга, и као таоце узели десетине пацијената и медицинског особља правећи од њих "живи штит”.

РСФ је више пута оптужен за груба кршења права широм земље од почетка рата у априлу прошле године, када су тињајуће тензије између војске и РСФ прерасле у отворене борбе у Картуму и другде.

Борбе у Сенару долазе док је пажња усмјерена на ал-Фашер, велики град у пространом региону Дарфура који је РСФ месецима опсједао у покушају да га преотме од војске. Ал-Фашер је посљедње војно упориште у Дарфуру.

У сукобу је до сада погинуло више од 14.000 људи а рањено 33.000, показују подаци Уједињених нација, али активисти за људска права кажу да би број жртава могао бити много већи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана