”Отпорна туберкулоза” све заступљенија у сиромашним земљама

Срна
”Отпорна туберкулоза” све заступљенија у сиромашним земљама

БИЈЕЉИНА - Туберкулоза која је отпорна на више лијекова представља све већи проблем у сиромашним земљама и на истоку Европе - наводе медицински портали.

Посебна студија спроведена је у Мозамбику, у којем је број обољелих од туберкулозе међу највишим у свијету (368 случајева на 100.000 становника).

То је земља у којој се биљежи велики раст броја случајева туберкулозе отпорне на више лијекова, укључујући главни - рифампицин.

Туберкулоза се сматра заразном бактеријском болешћу сиромашних, јер је јако везана уз животни стандард. Највише је има у најсиромашнијим земљама АФрике, Азије и Источне Европе

Плућна туберкулоза, која се шири капљичним путем - кашљањем, кихањем и говором - развија се у плућима гдје ствара грануломе и скупове “лимфоцита са некротичним средиштем, богате липидима које је тешко пробити лијековима”.

Чак и ако се неким третманом “убије” већина бактерија, ипак ће их нешто преостати у тијелу. Ако се стално користи доза антибиотика недовољна да пробије довољно дубоко у грануломе, бактерије могу развити отпорност.

ЛЈекари наводе да се за “отпорну туберкулозу” даје комбинација од четири антибиотика.

Уз скраћено трајање лијечења сматра се да су мале шансе да ће иста бактерија истовремено успјети да развије више механизама отпорности на већи број антибиотика.

Комбиновано ђеловање одговарајућих антибиотика даје највеће шансе за излијечење пацијента.

“Отпорна туберкулоза” је најприсутнија у Источној Европи и Азији, а претпоставља се да је разлог томе претјерана употреба антибиотика у 80. и 90. годинама 20. вијека.

Највећа сувремена жаришта туберкулозе су затвори због скучености и лоших услова живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана