Откривени ПВО системи око Путинове резиденције у граду Валдаију сjеверно од Москве

Tanjug
Foto: X.com

МОСКВА - Усљед повећаних активности офанзивних дронова из Украјине, резиденција руског предсједника Владимира Путина у Валдаију сјеверно од Москве, сада је ојачана са вишеструким системима противваздушне одбране.

У неким ранијим извјештајима је наведено да је близу предсједникове резиденције за одмор инсталиран један ПВО систем Панцир, али сада и сателитски снимци потврђују присуство најмање седам таквих система распоређених око добро чуваног комплекса, преноси Њузвик.
    
Размјештање система ПВО око Путиновог резиденцијалног комплекса у Валдаију потврђено је и из Института за проучавање рата (ИСW), америчке невладине истраживачке групе.
    
ИСW сугерише да је ово распоређивање ПВО система дио шире стратегије за заштиту потенцијално значајних циљева од напада украјинских дронова, који све масовније дејствују дубоко по руској територији.
    
ПВО системи Панцир су средства кратког до средњег домета намењени за уништавање авиона, хеликоптера, ракета или других, мањих претњи попут дронова и могу пресрести циљеве на удаљености између 20 и 40 километара.
    
Сателитски снимци забиљежени 6. маја указују и на присуство других, непознатих војних технологија близу предсједничке палате.
    
Други обавјештајни извори тврде да је идентификовано најмање још шест ПВО система заједно са једанаест мобилних система земља-ваздух С-300/400 и неколико радарских станица дугог домета распоређених око Путинове резиденције, али војни аналитичари не искључују могућност да их има још, сакривених у густој шумској области која окружује резиденцијални комплекс у Валдаију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана