Откривена тајна стратегија: Шта планира Трамп у борби против Харис?

ГС
Откривена тајна стратегија: Шта планира Трамп у борби против Харис?

ВАШИНГТОН - Доналд Трамп је обликовао своју кампању око специфичног противника, ослобађајући "трол фарму" да прикаже предсједника Џоа Бајдена као превише старог и ослабљеног да остане на функцији. Сада, са четири мјесеца до избора, Трамп ће се такмичити против некога ко је скоро 20 година млађи од њега.

Од катастрофалног наступа предсједника у дебати прошлог мјесеца, Трампови званичници су се припремали за овај тренутак, прикупљајући компромитујући материјал о потпредсједници Камали Харис у случају да Бајден одступи. До тренутка када се Бајден повукао из трке, Трампов тим и савезничке групе већ су започињали офанзиву против Харис, која је у року од 36 сати од Бајденовог одустајања стекла довољно делегата да постане претпостављени демократски кандидат.

Указујући на њен политички успон у Сан Франциску, Трампов тим је покушао да је прикаже као радикалну љевичарку из Калифорније, надајући се да ће је учинити неприхватљивом за умјерене гласаче. Почели су ширити анкету GovTrack из 2019. године која је рангирала Харис као најлибералнију америчку сенаторицу. Осланјајући се на виралне мимове, Национални републикански сенаторски комитет је подстакао кандидате и функционере из Републиканске странке да наглашавају њене идиосинкразије, као што је њена љубав према Веновим дијаграмима. Неки присталице MAGA-а су исмијавали Харис - прву црну, азијску и женску потпредсједницу - као кандидата "DEI", користећи акроним за програме "разноликости, једнакости и инклузије". На својој платформи Truth Social, Трамп је недавно назвао своју нову ривалку "Лажљива Камала Харис" и описао је као "глупу као камен".

На неке начине, Трампов тим не почиње од нуле. Планирају критиковати Харис за исте политике за које је Бајден био највише рањив, укључујући инфлацију и повећан број прелазака границе. Истовремено, покушаће одржати кључно питање кампање живим тако што ће је оптужити да је прикривала Бајденову смањену менталну способност. "Још увијек нападаш исти рекорд," каже особа блиска Трампу. "Она је саучесница у томе. Она не може да се сакрије."

Другим ријечима: трка је почела и Трамп настоји поставити услове суочавања. Пошто Бајденов одлазак није изазвао унутарстраначке сукобе међу Демократама, како су многи очекивали, Републиканци планирају да поткопају Харис док се она поново представља гласачима. “Увијек је важно дефинисати свог противника прије него што се он сам дефинише,” каже представник Мајкл Волц из Флориде, Трампов подржавалац. “То ће бити фокус кампање.”
Са своје стране, Харис је консолидовала поље брже него што је било ко очекивао. У року од 24 сата, добила је подршку од Бајдена, Била и Хилари Клинтон и Ненси Пелоси. Одбранила се од потенцијалних изазивача, укључујући гувернера Илиноиса Џ. Д. Прицкера, гувернера Калифорније Гевина Њусома и гувернерке Мичигена Гречен Витмер. Прикупила је невероватних 81 милион долара. Једноставно речено, Демократе више нису у нереду.

Трамп и његови савезници још увијек имају доста времена и ресурса. Његова кампања је пријавила скоро 130 милиона долара готовине прошлог мјесеца, а про-Трамп ПАК-ови прикупили су више од 430 милиона долара између априла и јуна. То је било прије него што је Трамп преживио покушај атентата, што је изазвало нови талас прикупљања средстава. "The Wall Street Journal" је прошле седмице објавио да Елон Муск планира да допринесе 45 милиона долара про-Трамп ПАК-у. Резултат је да ће постојати залихе средстава за подршку кандидату са изузетном способношћу да сруши своје противнике.

Та средства су већ коришћена. У недељу поподне, недуго након Бајденове објаве, супер ПАК који подржава Трампа, MAGA Inc., објавио је нападну рекламу у Пенсилванији, Џорџији и Аризони оптужујући Харис да је прикривала Бајденово “очигледно ментално пропадање” и да је управљала политикама администрације. “То је веома лак прелазак, јер је она та која је прикривала његово стање од јавности,” каже Алекс Фајфер, директор комуникација MAGA Inc. “Како јој се може вјеровати?” У уторак, група је објавила још једну рекламу називајући Харис “опасно либералном.”

Многи Трампови присталице сматрали су Бајдена слабијим противником у поређењу са Харис. Дан прије него што је предсједник одустао, Трамп је анкетирао хиљаде учесника MAGA митинга у Мичигену, питајући кога би радије видјели као његовог противника. Публика је звиждала када је поменуо Харис и аплаудирала када је поменуо “поквареног Џоа Бајдена.”

Приватно, Трампови најближи сарадници признају да је кандидатура Харис промијенила трку. За Демократе, она је неутралисала главну бригу гласача да су оба кандидата превише стара за други мандат. Она може истакнути улогу бившег предсједника у укидању уставног права на абортус постављањем три конзервативна судије Врховног суда који су поништили Roe v. Wade. Као бивша окружна тужитељка Сан Франциска и државна тужитељка Калифорније, Харис је наговијестила да ће кампању поставити као такмичење између тужитеља и осуђеног криминалца. “Он ће и даље тврдити да је то партизански лов на вјештице,” каже особа блиска Трампу.

Колико је год могуће, Трамп планира да представи изборе као референдум о Бајдену. Упркос значајним достигнућима у првом мандату—вођење економског опоравка након ковида, усвајање више значајних закона него било који предсједник од Линдона Џонсона, окупљање Запада против инвазије Владимира Путина на Украјину—Бајден је и даље у немилости гласача. Педесет седам посто Американаца не одобрава његов рад.

“Џо Бајден је био најгори предсједник у мом животу и Камала Харис је била ту уз њега на сваком кораку,” твитовао је Трампов кандидат за потпредсједника, сенатор Џ. Д. Ванс из Охаја. “Она је одговорна за све ове неуспјехе, и лагала је скоро четири године о Бајденовим менталним способностима—оптеретивши нацију предсједником који не може обављати посао.”

Ипак, више није ријеч о поновљеном суочавању Бајден-Трамп. Већина гласача је већ имала формирано мишљење о сваком кандидату, остављајући неке аналитичаре да сумњају да је остало мало неопредјељених гласача. Појава Харис могла би промијенити једначину.

- Дакле, били смо приморани да трошимо вријеме и новац на борбу против Поквареног Џоа Бајдена, он лоше пролази након катастрофалне дебате и одустаје од трке, написао је Трамп на Truth Social.

- Сада морамо почети испочетка, пише Тајм .

Анкете

Након што је Џозеф Бајден окончао своју кампању за реизбор, Камала Харис, као најизвјеснија кандидаткиња Демократске странке, има тек маргиналну предност од два процентна поена над својим републиканским ривалом Доналдом Трампом, показала је анкета Ројтерс/Ипсос.

Анкета спроведена у понедјељак и уторак пратила је и Националну конвенцију Републиканаца гдје је Трамп у четвртак званично прихватио номинацију своје странке, као и Бајденово саопштење да напушта изборну трку и даје подршку Харисовој, преноси Ројтерс. Резултати анкете су показали да Камала Харис има 44 одсто подршке, насупрот Трампу који има 42 процента.

Харисова и Трамп су били изједначени са по 44 одсто подршке у анкети спроведеној 15-16. јула, док је Трамп водио са једним процентним поеном у анкети сроведеној 1. и 2. јула.

Најновији резултати анкете потврђују разлоге због којих је Бајден одустао од трке и зашто га је баш Камала Харис замијенила као најизвјеснија кандидаткиња демократа. Око 56 одсто регистрованих бирача се сложило са тврдњом да је Камала Харис (59) “ментално способна да се носи са изазовима”, у поређењу са 49 одсто оних који су исто оцијенили и Трампа (78).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана