Откривен узрок пада канадера у Грчкој: Oбјављене фотографије с мјеста несреће

ГС
Откривен узрок пада канадера у Грчкој: Oбјављене фотографије с мјеста несреће

ЕВИА - Прве жртве великих пожара који бјесне Грчком су двојица пилота канадера који се у уторак срушио током акције гашења ватрене стихије на отоку Евиа, а данас су објављени узроци несреће.

Пилот (34) и копилот (27), изгубили су живот кад је њихов канадер, након што је испустио воду на пожариште, запео крилом за врх дрвета, усљијед чега су изгубили контролу над авионом и срушили се на тло, преносе грчки медији.

Авион је нестао у пламену, а за двојицу пилота није било спаса. Спасилачке екипе су стигле до срушене летјелице која је у потпуности изгорјела.

 

Евакуисано 20.000 људи на Родосу

Због пожара је око 20.000 људи морало напустити домове и хотеле на Родосу током викенда јер је ватра стигла и до одмаралишта на обали. Тужилац на Родосу у Грчкој покренуо је истрагу о узроцима пожара и спремности и одговору власти.

Међутим, шта год истрага показала, научници упозоравају да климатске промјене изазване људским дјеловањем имају огроман утицај на појаву екстремних топлинских таласа који погодују пожарима и које ће бити све теже обуздати - и то посебно на Медитерану који се загријава брже од остатка свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана