Откривен младић који је објавио тајне документе из Пентагона, разоткриле га друштвене мреже

GS
Foto: Printscreen

Џек Теиксеира (21) је био вођа мале групе за онлајн играње игрица у коју је током посљедњих неколико мјесеци процурило мноштво повјерљивих америчких обавјештајних докумената. Он је члан обавјештајног крила Зрачне националне гарде Масачусетса.

Гардист, чије је име Џек Теиксеира, надгледао је приватну онлајн групу под називом Таг Шакер Централ, гдје се око 20 до 30 људи, углавном младића и тинејџера, окупило око заједничке љубави према оружју, расистичким онлајн мимовима и видео играма.

Два америчка дужносника потврдила су да истраживачи желе разговарати с Теиксеиром о цурењу владиних докумената у приватној интернетској групи. Један од њих је рекао да би Теиксеира могао имати информације релевантне за истрагу.

Савезни истраживачи данима трагају за особом која је објавила тајне документе на интернету, али нису идентифицирали Теиксеиру или било кога другог као осумњиченика. ФБИ је одбио коментирати овај моменат истраге.

Почевши прије неколико мјесеци, један од корисника учитао је стотине страница обавјештајних брифинга у малој групи за чет, држећи предавања својим члановима, који су се зближили током изолације пандемије, о важности остајања у току са свјетским догађајима.

Њујорк Тајмс разговарао је с четири члана цхат групе Таг Шакер Централ, од којих је један рекао да познаје особу која је открила најмање три године, да га је лично срео и назвао га ОГ. Пријатељи су га описали као старијег од већине чланова групе, који су били у тинејџерским годинама, те да је неприкосновени вођа. Један од пријатеља рекао је да је ОГ имао приступ обавјештајним документима преко његовог посла.

Док пријатељи играчи нису хтјели идентификовати вођу групе по имену, траг дигиталних доказа које је прикупио НYТ води до Теиксеире.

НYТ је успио повезати Теиксеиру с другим члановима групе Таг Шакер Централ преко његовог профила за онлине играње и других записа. Детаљи интеријера куће из дјетињства Теиксеире објављени на друштвеним мрежама на породичним фотографијама, такође се подударају с детаљима на маргинама неких од фотографија процурјелих тајних докумената, преноси Кликс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана