Њемачку тресе један од највећих скандала икада

Танјуг
Њемачку тресе један од највећих скандала икада

БОН - Девиза њемачког министра здравља Јенса Шпана у времену након проглашења пандемије корона-вируса била је "набавити заштитне маске по сваку цијену" и то је довело до великог расипања пореског новца, пише Дојче веле и додаје да њемачка влада мора сада да одговори на нека питања.

Како се наводи, куповина маски се већ сада сматра једним од највећих скандала са расипањем новца пореских обвезника у историји Њемачке.

У спору око маски за заштиту од корона-вируса које је наручило Министарство здравља Њемачке, али их није преузело нити платило, Апелациони суд у Келну недавно је пресудио у корист добављача, а судије су у другом степену одлучиле да министарство треба да плати скоро 86 милиона евра плус око 33 милиона евра на име затезне камате.

Ова пресуда би, наводи се, могла да има значајне посљедице јер је поднијето још око 100 сличних тужби, а уколико Министарство здравља изгуби и те случајеве, пријети укупан рекордни трошак од 2,3 милијарде евра или чак и више.

"DW" подсјећа да је у марту 2020. након проглашења пандемије корона-вируса, недостајало прије свега заштитне опреме - маске за дисање са тзв. ФФП2, КН95 или Н95 стандардом биле су апсолутно дефицитарне, није било довољно заштитне одјеће за медицинско особље.

"Кина, тадашњи произвођач око 80 одсто маски, дакле главни произвођач, била је у карантину и зауставила је извоз", подсјетила је посланица ЦДУ-а Симоне Борхарт у јуну у Бундестагу током дебате о куповини маски.

Глобално је дошло до помаме за преосталим доступним маскама, а у Њемачкој су чак развијене смјернице како да се маске користе више пута и да ли могу да се перу.

У тој ситуацији, тадашњи министар здравља Јенс Шпан (ЦДУ) одлучио је да набави маске путем тзв. процедуре "Отворене куће", поступку у коме јавни наручилац склапа уговоре са свим заинтересованим компанијама без бирања, што је значило да сваки понуђач добија прилику.

Супротно препоруци својих службеника у министарству, који су сматрали да је три евра по маски разумна цијена, Шпан је одредио 4,50 евра, док је за сваку хируршку маску понуђено 0,60 евра. 

Додаје се да је одзив био огроман, а много више добављача него што је очекивано жељело је да испоручи много више маски него што је било предвиђено, због чега је на крају министарство имало на столу поруџбине за 5,7 милијарди маски.

"То може довести само до једног закључка: цијена је била постављена превисоко. Већ се овдје поставља питање како је могуће да се тако лоше калкулише на тржишту и ко за то сноси политичку одговорност", рекла је посланица СПД-а Мартина Штам-Фибих у Бундестагу.

Јенс Шпан одбацио је оптужбе наводећи да би са данашњим сазнањима, неке одлуке донио другачије, као и да не би препоручио процедуру Отворене куће.

"Међутим, не смије се заборавити какво је тадашње знање било и под којим околностима смо одлучивали. Радило се о људским животима, директори клиника су пријетили затварањем, медицинско особље је тражило заштиту. Набавили смо маске. Да ли је било скупо? Да. Да ли је било дјелимично хаотично? Да. Тако је било у свим земљама свијета. Не познајем никога ко је тада рекао: Пазите да цијене не буду превисоке! - Али познајем многе који су рекли: Набавите маске по сваку цијену, у правом смислу те ријечи", рекао је он.

Прорачун Министарства здравља се заснивао на томе да је за пет милиона запослених у здравству, којима су биле потребне двије маске дневно, било потребно више од три милијарде маски годишње.

На крају је у Њемачку подијељено само 1,7 милијарди наручених маски. Већ 2023. године, 1,2 милијарде заштитних маски морало је да буде уништено јер им је истекао рок трајања. 

Оно што Шпан такође није поменуо јесте да су у Министарству здравља с обзиром на неочекивано висок број поруџбина, у Министарству здравља су рано дошли до закључка да су се прерачунали - већ почетком маја, процедура "Отворене куће" је нагло прекинута и разматрано је како да се раскине што већи број уговора.

Министарство здравља, које од краја 2021. води СПД, сада жели да случај ријеши Савезни суд, највиши правни орган у Њемачкој, али тек треба да се види да ли ће Савезни суд прихватити случај.

Осим правног разјашњавања, политичка дебата се наставља - и иде далеко изван куповине маски - да ли су државне мјере током корона кризе, са дубоким и далекосежним задирањем у основна права, биле оправдане, које лекције треба извући из пандемије, шта би у будућности могло да се ради другачије, пише "DW".

Наводи се и да владајуће странке СПД, Зелени и ФДП још увијек нису успјеле да се договоре о томе на који начин би се требало суочити са блиском прошлошћу, а све три странке су наговијестиле да би позравиле формирање Грађанског савјета који би се тиме бавио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана