Отказан позив Русији, Бjелорусији и Ирану на додјелу Нобелове награде у Стокхолму

Tanjug
Foto: ABC

СТОКХОЛМ - Нобелова фондација саопштила је данас да, ипак, неће позвати амбасадоре Русије, Бjелорусије и Ирана на овогодишњу додjелу Нобелове награде у Стокхолму.

Нобелова фондација претходно је позвала амбасадоре Русије, Бjелорусије и Ирана на церемонију додjеле Нобелове награде, али је данас, након бурних реакција које је изазвао такав потез у Шведској, саопштила да је преиспитала своју одлуку и да неће позвати амбасадоре ових земаља.  

Како је додала, сви амбасадори биће позвани на церемонију додjеле награде у Ослу, преносе РИА Новости.  

Према наводима фондације, раније одлука да позове све амбасадоре заснована је на њеном увjерењу у "важност и исправност да се што више рашире врijедности и поруке за које се залаже Нобелова награда". 

Из ове фондације напомињу да су снажне реакције у Шведској "потпуно засjениле ову поруку".  

"Зато смо одлучили да поновимо прошлогодишњи изузетак од редовне праксе, односно да не позовемо амбасадоре Русије, Бjелорусије и Ирана на церемонију додjеле Нобелове награде у Стокхолму", наводи се у саопштењу фондације. 

Нобелова фондација раније ове недеље саопштила је да су Русија и Бjелорусија позване на додjелу Нобелове награде у Стокхолму, након што су прошле године изостављене због рата у Украјини. 

И Иран је био позван да поново учествује у догађају у главном граду Шведске након што му прошле године то није било омогућено.  

Шведски премијер Улф Кристерсон рекао је у петак да не би позвао Русију да је он одговоран за организацију додjеле Нобелове награде, а неколико партијских лидера и посланика у Шведској најавило је да неће присуствовати церемонији. 

Пет од шест церемонија додjеле Нобелове награде одржава се у Стокхолму сваке године, док се Нобелова награда за мир додjељује у Ослу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана