Отац Живојин: Црква св. Саве споменик културе не само Њујорка, већ цијеле САД

Танјуг
Foto: СПЦ

БЕОГРАД– Након седам година од стравичног пожара 2016. године, који је оштетио цркву Светог Саве у Њујорку, старјешина цркве, отац Живојин је рекао да је за Њујорк успјех што је црква сачувана, као и да је црква споменик културе не само Њујорка, већ и цијеле САД.

„Завод за заштиту споменика Њујорка је овдје био битан, јер је црква споменик културе не само Њујорка него и цијеле Америке. Када је црква изгорјела, било је питање да ли ће уопште бити обновљена, тако да је за град, то такође један успјех јер је црква сачувана“, рекао је отац Живојин у разговору за Тањуг.

Додао је да је приоритет био да се црква стави „под кров“, да се једино мјесто окупљања нашег народа у Њујорку сачува. 

„Био је велики посао, што се тиче логистике, градње, финансија, у таквој ситуацији, ви не можете да се много бавите другим питањима. Како је дошло до пожара, ја не могу ништа да вам кажем осим оног што нам је дато у извјештају ватрогасног одјељења. Узрок пожара чак није ни утврђен, већ је само у извјештају наведено да је до пожара дошло из предјела гдје се налазе свијеће“ рекао је отац Живојин.

По његовим ријечима, овај храм датира из 1850. године, а српској заједници је продат 1943. године за 30.000 долара, која је новац морала да позајми како би успјели да га отплате. 

Отац Живојин каже да је средњи слој цркве њујоршки гранит, а ту је још један слој који се састојао из кречњака који је увежен из Француске, а цркву је пројектовао архитекта Ричард Апџон.

Поред кречњака, који није отпоран на такву температуру и одвојио се од средњег зида и остао је само средњи и спољни смеђи камен и ви практично имате два слоја на овом храму, што га чини изузетном грађевином и што га чини импозантним здањем, рекао је он.

Објаснио је да ,поред кровне конструкције која се састоји од челичних греда и платформе, постоји иверица преко које су постављене асфалтне табле, које су привремене све док се не буде планирао перманентни кров који ће се састојати од плоча тј од црепа који је иницијално и био, јер је црква споменик културе, тако да ће спољни дио морати да се поврати у првобитно стање.

„Најприје ће морати да се ради на унутрашњој структури, ово је само један почетак. Колико ће то трајати, то не могу да вам кажем, наше цркве се граде годинама, али ми имамо простор гдје можемо да се окупљамо, да одржимо богослужења и за сада то је велики успјех“ рекао је отац Живојин и додао да црква има одређену уштеђевину, која је намијењена за обнову храма и она ће уложити онолико колико буде у могућности, не само за градњу, већ да се и да црква сама одржи, како би се оставила будућим генерацијама. 

Како наводи, српска заједница радује се што су успјели, да милошћу божијом и заслугом патријарха Порфирија, први пут у фебруару уђу у цркву, када је служена прва литургија, а од тада па до Ускрса су служене литургије сваке недјеље.

„У прошлости смо за Божић и Ускрс имали пуну цркву, али то није мјерило броја наше заједнице. Мислим да у нашем регистру има око 700 домова, а сигурно има више, људи долазе и одлазе због ове транзиције, пуно свијета се одселило, наравно доста се и доселило“ рекао је он.

Отац Живојин је рекао да је црква прије корона вируса имала српску школу, гдје се по први пут у Њујорку појавило 120 дјеце. 
    
„Тада нисмо имали мјеста, Грци су били љубазни да нам уступи свој простор недјељом, па смо успјели да примимо само неких 70 ђака, 50 је на чекању“ рекао је он и додао да опет планирају, када оспособе салу, да се дјеца врате.    По његовим ријечима, у српском клубу у Ричмонду, недалеко од Њујорка, већ постоји активна група дјеце, која се окупља два пута седмично, дјеца одлично говоре српски и играју фолклор. 

„Планирамо да их доведемо у овај простор да се и овдје окупљају, и дјецу из Менхетна, дјецу која немају могућност гдје да се окупљају, да обновимо ту школу и да то оживи овде. Под тим подразумјевамо вјеронауку, пјевање, литургију, као и српски језик и фолклор“ објаснио је он и додао да је важно да се дјеца друже и да чак многи родитељи кажу да су се упознали у цркви св. Саве.

На питање да ли је храм отворен, отац Живојин каже да је црква још увијек у изградњи и да су добили дозволу само одређеним данима да се овде окупљају, тј да одржавају службе.     

„Свака три мјесеца обнављамо дозволе и за сада се службе држе само недјељом и празницима, тако да црква може да прими 500 верника по служби, тренутно је то довољно за нас. Гледамо на то да са градом,  како вријеме пролази и како се одвија ова градња, да добијамо више дана за службе“ рекао је отац Живојин.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана