Осумњичени за покушај убиства Трампа има богату криминалну прошлост

Танјуг
Осумњичени за покушај убиства Трампа има богату криминалну прошлост

ЊУЈОРК - Рајан Весли Раут (58), који је ухапшен због безбједносног инцидента на Флориди који ФБИ истражује као покушај убиства републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампа, има богату криминалну прошлост и од 2019. године подржава искључиво демократске кандидате, преносе амерички медији.

Како пише Њујорк пост, Раут, који је из Сјеверне Каролине, често је на друштвеним мрежама објављивао коментаре о политици, а у априлу је на мрежи "X" написао да је "демократија на гласачком листићу" ове године.

"Не можемо да изгубимо", написао је он, понављајући антитрамповску реторику, наводи лист.

За Трампа је навео да га је као предсједник разочарао и да "Американце жели да учини робовима".

"Не можемо приуштити пораз. Свијет рачуна на нас да му покажемо пут", једна је од порука које је Раут објавио на друштвеним мрежама.

Од 2019. године, Раут је демократским кандидатима 19 пута донирао новац.

Он је на друштвеним мрежама такође снажно подржавао Украјину у рату против Русије и Тајван у напетим односима са Пекингом, наводи лист.

Додаје се да је у једној од објава Раут власнику мреже "X" Илон Маску поручио да од њега жели да купи ракету како би је опремио бојевом главом и уперио је у заштићену вилу руског предсједника Владимира Путина на Црном мору.

Њујорк пост наводи да је Раут ватрени подржавалац Украјине у рату са Русијом, да је желио да се бори на фронту са украјинским снагама и да је промовисао и идеју о мобилисању бивших авганистанских бораца за рат на страни Украјинаца, 

"Спреман сам да одлетим у Краков и да одем на границу са Украјином као добровољац, да се тамо борим и погинем", написао је он на мрежи "X" неколико недјеља након што је 2022. године избио сукоб између Украјине и Русије, преноси Њујорк тајмс.

Тај лист га је интервјуисао 2023. године за чланак о Американцима који добровољно подржавају ратне напоре Украјинаца. 

Раут, који нема војног искуства, тада је рекао да је путовао у Украјину послије напада Русије и да жели да регрутује авганистанске војнике који су побјегли од талибана, да се тамо боре.

Њујорк тајмс додаје да није јасно да ли је он спровео у дјело идеју о авганистанским војницима.

Раут је рекао и да је био у Вашингтону како би се састао са америчком комисијом за безбједност и сарадњу у Европи и затражио подршку за Украјину.

Он је и на мрежи "X" навео да је посјетио Кијев и рекао да би се радио борио на фронту, "када би му то дозволили".

Раут је ухапшен у недјељу недуго након што је побјегао пошто су агенти тајне службе отворили ватру на њега јер је уперио полуаутоматску пушку ка голф клубу бившег предсједника Доналда Трампа у Вест Палм Бичу на Флориди, док је Трамп играо голф.     

Републикански предсједнички кандидат је неповријеђен и на безбједном, саопштила је полиција, а ФБИ инцидент истражује као покушај убиства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана