Осуђен први од шесторице полицајаца оптужених за мучење два Афроамериканца

Танјуг
Foto: Илустрација

ЏЕКСОН- Бивши замјеник шерифа из америчке савезне државе Мисисипи осуђен је данас на 20 година затвора због учешћа у мучењу двојице Афроамериканца прошле године.

Бившег замјеника шерифа Хантера Елварда осудио је амерички окружни судија Том Ли и изрекао му казну од 241 мјесец затвора, преноси АП.

Судија Ли изрећи ће казне петорици кооптужених, такође бивших полицајаца који су признали да су Афроамериканце Мајкла Корија Џенкинса и Едија Терела Паркера подвргли бројним актима расистичке тортуре.

Прије изрицања пресуде, Ли је назвао Елвардове злочине "невјероватним и одвратним" и рекао да је казна више него оправдана.

"То је оно што оптужени заслужује. То је оно што заједница и жртве оптуженог заслужују", рекао је судија Ли.

У јануару 2023. године, ова група од шест полицајаца упала је без налога у куćу у округу Ранкин и напала Џенкинса и Паркера омамљивачем, сексуалним играчкама и другим предметима.

Сви оптужени су се изјаснили кривим за оптужбе медју којима су противправно дјеловање, ометање правде, лишавање права под присилом, претње ватреним оружјем у оквиру кривичног дјела насиља и завјеру ради ометања правде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана