Осуђен мушкарац на готово седам година затвора због продаје електронике Русима

Срна
Осуђен мушкарац на готово седам година затвора због продаје електронике Русима

ШТУТГАРТ - Суд у њемачком граду Штутгарту осудио је мушкарца са двојним држављанством Русије и Њемачке на шест година и девет мјесеци затвора због наводне продаје електронике руским компанијама ради војне употребе, што представља кршење санкција.

Према саопштењу Суда, 59-годишњи мушкарац испоручио је Русији 120.000 дијелова или комада електронике што може да се користи за војне сврхе, у периоду од јануара 2020. до маја 2023. године.

Дијелови укључују оне који се користие у дрону “орлан-10” који Русија користи против Украјине.

Након што је рат почео 2022. године, оптужени је покушао да прикрије продају руским компанијама фактурама и отпремним документима за дестинације као што су Хонг Конг и Турска.

Суд је, у изрицању пресуде, “узео у обзир криминалну енергију коју је оптужени уложио, посебно у виду заобилажења санкција након фебруара 2022. године, као и дуг период трансакција и њихов значајан обим”.

Из Суда нису именовали осуђеног, у складу са њемачким прописима приватности, али је наведено да је он признао кривично дјело и да изражавао жаљење. Његов 54-годишњи партнер добио је краћу условну казну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана