Оштећени руски оптички каблови у Балтичком мору

Танјуг
Оштећени руски оптички каблови у Балтичком мору

ХЕЛСИНКИ - Руски оптички каблови у Балтичком мору оштећени су прошлог мјесеца на локацији удаљеној свега 28 километара од мјеста гдје је дошло до оштећења гасовода који повезује Финску и Естонију, саопштила је данас руска државна компанија Ростелеком.

У саопштењу Ростелекома се наводи да је ријеч о "несрећном случају", али не прецизира се шта је стварни узрок ове хаварије, преноси Ројтерс.

Руска компанија је саопштила да је до оштећења њеног оптичког кабла дошло 7. октобра, у 23.30 по московском времену

"Мјесто оштећења кабла налази се 28 километара од локације гдје је оштећен дио гасовода Балтик Конектор 8", наводи се у саопштењу Ростелекома.

Каже се да су два друга оптичка телекомуникациона кабла, који повезују Естонију са Финском и Шведском, такође оштећена 7. и 8. октобра по локалном времену.

У позадини рата у Украјини сигурност подморских каблова и цјевовода у Балтичком мору је постала главна брига, посебно откако је прошле године извршена саботажа на руском гасоводу Сјеверни ток коју још истражују надлежне службе како би утврдиле ко је одговоран.

Подаци компаније за обавијештајне послове у сфери поморског транспорта МаринТрафик, показују да је сидро кинеског контејнерског брода Њу Полар Бер 7. октобра прешло преко шведско-естонског телеком-кабла у 15.13 сати, а затим, у 20.20 и преко руског оптичког кабла.

Финска полиција која води истрагу о саботажи на гасоводу Сјеверни ток, навела је да је ријеч о броду који плови под заставом Хонгконга и сматра се главним осумњиченим за наношење штете оптичким кабловима у Балтичком мору.

У близини пресјечених оптичких каблова је пронађено велико сидро, а истражитељи вјерују да су оптички каблови пресјечени док је брод вукао сидро по морском дну.

Ростелеком и руско министарство комуникација нису одмах одговорити на захтјев Ројтерса да прокоментаришу ове тврдње и одговоре на питање да ли је званична Москва истраживала оштећење свог кабла и да ли би кинески брод могао да буде одговоран.

Још 13. октобра предсједник Русије Владимир Путин је оцијенио да су тврдње да је Русија крива за оштећења оптичких каблова "потпуно смеће", рекавши да постоје индиције да је оштећења изазвало бродско сидро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана